Η δικηγορία σήμερα μέσα από τα μάτια των ασκούμενων και νέων δικηγόρων - Δήμητρα Αναγνωστοπούλου

21-07-2021 12:28

Μπορεί φέτος να συμπληρώνω έξι χρόνια στη δικηγορία, θυμάμαι όμως σαν χθες την ημέρα όπου ξεκίνησα να εργάζομαι ως (τότε) ασκούμενη δικηγόρος και τα ανάμικτα συναισθήματα που με κατέκλυζαν: αφενός ενθουσιασμός και ανυπομονησία για να «γνωρίσω» τη δικηγορία, αφετέρου άγχος και ανησυχία για το κατά πόσο η άσκηση θα μου προσέφερε ουσιαστικές γνώσεις και θα με βοηθούσε να  «μεταμορφωθώ» επιτυχημένα από απόφοιτο της Νομικής Σχολής σε δικηγόρο. Η εμπειρία μου ως ασκούμενη δικηγόρος είχε κάτι παραπάνω από θετικό πρόσημο καθότι είχα την τύχη να μαθητεύσω δίπλα σε ανθρώπους που ήταν πάντοτε πρόθυμοι να μου μεταλαμπαδεύσουν τις πολύτιμες  γνώσεις τους από την πολυετή εμπειρία τους στον χώρο και με αντιμετώπιζαν γνησίως ως  «συνάδελφο».

Παρά ταύτα, η διεξαγωγή ουσιαστικής άσκησης δεν θα πρέπει να επαφίεται απλώς στην «καλή τύχη» και στην ποιότητα του χαρακτήρα του δικηγόρου, δίπλα στον οποίο πραγματοποιούν οι νέοι συνάδελφοι την άσκησή τους. Αντιθέτως, είναι κρίσιμη η διαμόρφωση ενός ορθολογικού και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου για τον ασκούμενο δικηγόρο και την ποιοτική αναβάθμιση του ρόλου αυτού στο δικαιικό  μας σύστημα.    

Υπό το πρίσμα της μικρής μου εμπειρίας στον χώρο, προτείνεται η περαιτέρω ενίσχυση των σεμιναρίων που προσφέρει ο Σύλλογός μας. Πιο αναλυτικά, προτείνεται η διεξαγωγή κύκλων σεμιναρίων κυρίως πρακτικού ενδιαφέροντος, στο οποίο θα αναλύονται πτυχές της πρακτικής δικηγορίας, όπως λόγου χάριν ποια είναι η δομή ενός δικογράφου, πώς γίνεται η κατάθεση μίας αγωγής, πώς υπολογίζονται τα δικαστικά έξοδα. Και τούτο διότι αναγκαία προϋπόθεση της ουσιαστικής άσκησης είναι η απόκτηση και γνώσεων επί δικαστηριακών ζητημάτων και δεν αρκεί σε αυτό το στάδιο η εξοικείωση μόνο με τη συμβουλευτική δικηγορία.

Ένα ακόμη βήμα για την προάσπιση του θεσμού της άσκησης είναι η αύξηση του αριθμού των εξεταστικών περιόδων προκειμένου να μην εγκλωβίζονται νέοι συνάδελφοι που έχουν ολοκληρώσει το 18μήνο της άσκησης σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς ομηρίας στο status του ασκούμενου δικηγόρου.

Εν κατακλείδι, με μικρές, αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις μπορούμε να συμβάλουμε στην ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας και του ρόλου του ασκούμενου δικηγόρου.

Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Δικηγόρος Αθηνών 
NEWSLETTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού μας
6944 585 396
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr
Dimitris Anastasopoulos


Κωνσταντίνα Δημητρακοπούλου

Εκπρόσωπος Τύπου του Συνδυασμού μας
6974 704 780
press@metodikigoro.gr
Konstantina Dimitrakopoulou


© 2023
ΜεΤοΔικηγόρο
Δημήτρης Αναστασόπουλος