Η πρόταση μας στο Δ.Σ. για την ηλεκτρονική διεξαγωγή των εκλογών ΔΣΑ

07-09-2021 13:21

Ηλεκτρονική διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών ΔΣΑ – Πρόταση στο Δ.Σ. της 30-8-2021Όπως ήδη έχουμε συζητήσει στο Δ.Σ. της 19-7-2021, οφείλουμε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα εγκαίρως για την ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών μας τον ερχόμενο Νοέμβριο. 

Σε αυτή την κατεύθυνση η θέση μας είναι η ηλεκτρονική διεξαγωγή τους, θέση που φρονώ ότι μπορεί και πρέπει να υιοθετηθεί ομόφωνα, ει δυνατόν, δεδομένου άλλωστε ότι ως Δ.Σ. είχαμε αποφασίσει (και) ηλεκτρονικά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου.

Αναλυτικά η πρόταση μας επί του ζητήματος, ώστε να ληφθούν εγκαίρως οι αναγκαίες αποφάσεις:

Καταρχάς δε γνωρίζουμε πως ακριβώς θα είναι το υγειονομικό περιβάλλον στη χώρα εκείνη την περίοδο. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα είναι ασφαλές, ωστόσο δεν το γνωρίζουμε και για αυτό θα πρέπει εγκαίρως να προνοήσουμε, ώστε οι χιλιάδες συνάδελφοι μας σε κάθε περίπτωση να μπορούν να ψηφίσουν με ασφάλεια. Σε καμία, δε, περίπτωση τυχόν ύπαρξη περιοριστικών μέτρων, όπως αυτών που ήδη εξαγγέλθηκαν, δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μη διεξαγωγή των εκλογών στην ώρα τους, δεδομένου ότι υπάρχει η δοκιμασμένη ήδη λύση των ηλεκτρονικών εκλογών. 

Άλλωστε, τον Ιούνιο του 2018,  αποφασίσαμε και διεξήχθη και ηλεκτρονικά το δημοψήφισμα σχετικά με την εξαγγελία της τότε κυβέρνησης για δημιουργία δύο νέων Πρωτοδικείων στην Αττική. Μάλιστα η ηλεκτρονική διεξαγωγή του ανακοινώθηκε υπό τον τίτλο «Για πρώτη φορά και ηλεκτρονική διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του ΔΣΑ», ενώ ηλεκτρονικά ψήφισαν περισσότεροι από 5.000 δικηγόροι. Συνεπώς, ήδη έχουμε εμπιστευτεί την ηλεκτρονική διεξαγωγή ψηφοφορίας ως ΔΣΑ τότε.

Επίσης, επισημαίνουμε ότι ήδη πολλά επιμελητήρια, Πανεπιστήμια, Σύλλογοι και άλλες συλλογικότητες έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο εκλογικής διαδικασίας, προς ασφάλεια και διευκόλυνση των μελών τους. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, ηλεκτρονικά διεξήγαγαν τις εκλογές τους ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (Ιούλιος 2020), ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (Σεπτέμβριος 2020), τα σωματεία των εκπαιδευτικών : ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ (Νοέμβριος 2020), η Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αθήνας, η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδος, η Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), κ.α. Ηλεκτρονικά έχουν διεξαχθεί επίσης και οι εκλογές για την ανάδειξη του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων των Α.Ε.Ι., των μονομελών οργάνων των ακαδημαϊκών μονάδων των Α.Ε.Ι., καθώς και των Διευθυντών Κλινικών, Εργαστηρίων και Μουσείων που λειτουργούν στο πλαίσιο ακαδημαϊκών μονάδων των Α.Ε.Ι., ενώ ήδη ανακοινώθηκε ότι ηλεκτρονικά θα γίνουν προσεχώς και οι εκλογές της Ε.Ο.Κ. Όλοι αυτοί εμπιστεύτηκαν τα ηλεκτρονικά μέσα, ενώ την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών αυτών έχουν συνάδελφοι μας που συμμετέχουν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι

Σε ό,τι αφορά την έγερση τυχόν ζητήματος προσωπικών δεδομένων, η ΑΠΔΠΧ έχει ήδη εκφέρει, σε άλλη περίπτωση, θετική γνώμη υπέρ της δυνατότητας ηλεκτρονικής διεξαγωγής εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε ήδη από τώρα ως ΔΣΑ να υποβάλουμε σχετικό ερώτημα στην Αρχή. Τέλος, κατόπιν όλως πρόσφατης τροποποίησης του Κώδικα Δικηγόρων, προβλέφθηκε ότι η ψηφοφορία στη Γ.Σ. μπορεί να γίνει και με ηλεκτρονικά μέσα, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Συνεπώς, υπάρχει και το νομοθετική υπόβαθρο, ώστε να ζητήσουμε την επέκταση της πρόβλεψης αυτής και για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Περαιτέρω, και ίσως σημαντικότερο όλων, η ηλεκτρονική διεξαγωγή των εκλογών είναι βέβαιο ότι θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση της συμμετοχής των συναδέλφων μας σε αυτές, κάτι που όλοι πρέπει να επιθυμούμε. Οφείλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής σε όσους γίνεται περισσότερους, σε όλους. 

Τέλος, δε θα πρέπει να λησμονούνται οι εικόνες ντροπής που παρατηρούνται τις ημέρες των εκλογών στην είσοδο, στους διαδρόμους και στις σκάλες του Συλλόγου, όπου η ψηφοθηρία θυμίζει εποχές δεκαετίας 80’. 

Οι εφαρμογές ηλεκτρονικής διεξαγωγής εκλογών υπάρχουν και έχουν δοκιμαστεί. Από μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο προκύπτει ότι υπάρχουν τουλάχιστον οι εξής διαθέσιμες εφαρμογές/πάροχοι για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικά εκλογών: η zeus.grnet.gr (https://bit.ly/3eHucgx)ν η ibs.gr (https://bit.ly/2UqmbWA), η e-kloges (https://bit.ly/3kELLBG0), η electobox.com (https://bit.ly/3y1ovSs) και η e-votng.com (https://bit.ly/3Bpui65). Σύμφωνα, δε, με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και τις σχετικές ανακοινώσεις, εγγυώνται πλήρως τόσο την εγκυρότητα των εκλογών αυτών όσο και τη μυστικότητα και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Ο ΔΣΑ οφείλει και πρέπει εγκαίρως να δράσει σε αυτή την κατεύθυνση, αναζητώντας με διαφανή τρόπο τον πιο αξιόπιστο συνεργάτη για την υλοποίηση τους. Οι εκλογές είναι μια γιορτή δημοκρατίας για όλους, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έτσι θα είναι και για τον ΔΣΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ηλεκτρονική διεξαγωγή εκλογών σημαίνει ασφάλεια, μεγάλη συμμετοχή και τέλος στις αναχρονιστικές ψηφοθηρικές μεθόδους

Για το σκοπό αυτό θα πρέπει η Επιτροπή Τηλεματικής του Συλλόγου μας να συντάξει άμεσα δημόσια πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους παρόχους, βάσει των ειδικών χαρακτηριστικών και αναγκών του ΔΣΑ.

 

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Σύμβουλος ΔΣΑ 
NEWSLETTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού μας
6944 585 396
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr
Dimitris Anastasopoulos


Κωνσταντίνα Δημητρακοπούλου

Εκπρόσωπος Τύπου του Συνδυασμού μας
6974 704 780
press@metodikigoro.gr
Konstantina Dimitrakopoulou


© 2023
ΜεΤοΔικηγόρο
Δημήτρης Αναστασόπουλος