Άρθρο του Δημήτρη Χ. Παξινού, Πρώην Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
“‘Ος δ αν ποιήσει και διδάξει ούτος κληθήσεται μέγας” κατά την βαθύτατη ρήση του Ευαγγελίου.
Συμπράττων λειτουργός της Δικαιοσύνης ο δικηγόρος. Και μ’ αυτήν την Ιδιότητα οφείλει ν’ αποδώσει τα μέγιστα για την καταξίωση της θέσης. Της ιδιότητας. Προϋπόθεση απαραίτητη η αγαστή συνεργασία με τους λοιπούς φορείς Δικαστές, Εισαγγελείς και Δικαστικούς υπαλλήλους. Με πνεύμα συνεργασίας. Αλληλοκατανόησης. Για το καλό της Δικαιοσύνης. Της Κοινωνίας στη οποία όλοι προσβλέπουμε. Κι αποτελούμε τον καθρέφτη της. Σημαντικό το έργο του Δικηγόρου, υπερασπιστού των ατομικών, κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην άσκηση των καθηκόντων του. Γι αυτό και σημαντικές οι υποχρεώσεις που απορρέουν. Και οφείλει να τις τηρεί. Ιδιαίτερα όταν αγορεύει. Όπου όλα μετριούνται. Από τον Δικαστή που θα εκδώσει την απόφαση. Από τα έγκατα της ψυχής του. Ανεπηρέαστος. Αλλά και τους λοιπούς παράγοντες της δίκης. Όλα έχουν την σημασία τους.”
”Χρή λέγειν τα καίρια” έλεγε ο μέγας Αισχύλος. Ο Δικηγόρος πρέπει να έχει μέτρο κι ακρίβεια στις σκέψεις του. Πρέπει να τα σκέφτεται όλα, αλλά δεν επιτρέπεται να λέει όσα σκέπτεται. Με αυτοκυριαρχία οφείλει να συγκαλύπτει τις άστοχες σκέψεις του. Κατά τον Νικόλαο Δημητρακόπουλο, τον μεγάλο αυτόν νομομαθή, που διετέλεσε Υπ. Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου :αν η νομική είναι, κατ εξοχήν επιστήμη λέξεων, εν τούτοις ο δικηγόρος οφείλει να γνωρίζει και να σιωπά, ενίοτε ομιλών οσάκις δεν πρέπει, ενεργεί ουχί εντίμως και κηλιδώνει το αξίωμα. Ο λόγος του Δικηγόρου πρέπει να έχει σαφήνεια εκφράσεως, που εκπορεύεται από καθαρότητα σκέψεως, τάξη, συντομία, συνοχή, πληρότητα, εγκράτεια, διακριτικότητα κι αξιοπρέπεια.
Την πνευματική δύναμη ενισχύουν η πλήρης και βαθειά παρατήρηση πραγμάτων, η συνήθεια στους σαφείς συλλογισμούς, η μελέτη της λογικής, η χρήση της γλώσσας των αριθμών και η εσωτερική πειθαρχία.
Ο Δημοσθένης έλεγε ότι η τραχεία έκφραση υποδηλοί πνευματική πικρότητα κι αγριότητα. Ο Αριστοτέλης διδάσκει το μέτρο και την μεσότητα στις περιόδους του λόγου. Η βραχύτητα κάνει τον ακροατή να σκοντάφτει πολλάκις, αλλά κι οι μακροσκελείς περίοδοι κάνουν τον ακροατή να μένει πίσω και να μην μπορεί να παρακολουθήσει. Ο Δικηγόρος, οφείλει να λέει στο ακροατήριο, όσα ωφελούν την υπόθεση κι όχι όσα ωφελούν την φήμη του, η οποία κατακτάται μόνο απ το ευνοϊκό αποτέλεσμα της δίκης. Η διάρκεια του λόγου δεν πρέπει να εξαρτάται από την ικανότητα του Δικηγόρου, αλλά από την αντοχή του ακροατηρίου να συγκρατήσει αμείωτη την προσοχή του επί του θέματος.
Ο λόγος, κατά τον Αριστοτέλη, καθιστά το ενδεχόμενο πιθανό και ασκεί επιβολή στους ακροατές, εφόσον είναι καθαρός και δεν περιέχει ψεύδη. Η ηρεμία του ρήτορος, κατά τον Δημοσθένη, είναι δύναμη για τον λόγο, ενώ η οργή είναι αδυναμία.
Ο Νομικός, κατά τον Αλέξανδρο Σβώλο, δεν μπορεί να είναι μονο μύστης του Δικαίου. Είναι μοιραίως και στρατιώτης αυτού. Το Δίκαιο μάλιστα της Πολιτείας χάνει την αξία του, εάν ο νομικός δεν το εγκολπωθεί με την διάθεση να αγωνίζεται υπέρ αυτού.
Τελειώνω με τα λόγια του σεβαστού κι αειμνήστου τ. Εισαγγελέα του Α.Π. Ευάγγελου Κρουσταλλάκη που απηύθυνε στην Ολομέλεια των Δικηγορικων Συλλόγων στο Ηράκλειο στις 2 Νοεμβρίου 2002″ Ας πορευθούμε με το πάθος του Πολυζωίδη στον κοινό δρόμο της Δικαιοσύνης. Μπορεί να είναι και είναι αναμφίβολα ανηφορικός και δύσβατος. Μπορεί μερικές φορές να μας ποτίζει με πίκρες η με απογοητεύσεις….Εκείνο που κανένας δεν δικαιούται να κάνει είναι να εγκαταλείψει τον αγώνα για την αλήθεια και τη Δικαιοσύνη. Και αυτό που δεν μας επιτρέπεται είναι τον αγώνα αυτόν να τον προδώσουμε η να τον νοθεύσουμε. Ούτε κανείς μας έχει το δικαίωμα να μονοπωλήσει τη Δικαιοσύνη. Η συμπόρευσή μας και ο στόχος μας είναι αρχές αμετάβλητες κι αδιαπραγμάτευτες”
“‘Ος δ αν ποιήσει και διδάξει ούτος κληθήσεται μέγας” κατά την βαθύτατη ρήση του Ευαγγελίου.
Πρώτη Δημοσίευση στο: www.dikastiko.gr
6944 585 396 | |
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr | |
Dimitris Anastasopoulos |