Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος είναι μάχιμος δικηγόρος, με εξειδίκευση στο ποινικό δίκαιο και το δίκαιο πληροφορικής. Είναι εκλεγμένος Σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (από το 2014) και επικεφαλής του συνδυασμού «Με το Δικηγόρο».

Η ενεργός συμμετοχή του στα κοινά του δικηγορικού σώματος έχει ως στόχο – όπως λέει ο ίδιος – να αναβαθμίσει την εικόνα του δικηγόρου και του δικηγορικού λειτουργήματος στην ελληνική κοινωνία, να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και στην αποδοτικότερη λειτουργία της δικαιοσύνης και, πρωτίστως, να υπερασπιστεί τα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων του, δείχνοντας όμως ιδιαίτερη πρόνοια για τις γυναίκες δικηγόρους και τους νέους δικηγόρους.

Πρωτεργάτης και υπέρμαχος της «ηλεκτρονικής δικαιοσύνης», θεωρεί ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά του την Ένωση Ελλήνων Νομικών e-Θέμις (www.ethemis.gr), στην οποία είναι συνιδρυτής και πρόεδρος. Η Ε.Ε.Ν. e-Θέμις, η οποία έχει περί τα 15 χρόνια παρουσίας στα δικηγορικά δρώμενα, υπήρξε πρωτοπόρα επιστημονική νομική ένωση που ιδρύθηκε από νέους, τότε, δικηγόρους με σκοπό να αναδείξει την ανάγκη εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα έχει επιδείξει σημαντική δράση όλα αυτά τα χρόνια και σε πολλά άλλα επίπεδα, μέσω της διαρκούς επιστημονικής της παρουσίας και των πολυποίκιλων παρεμβάσεων της.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της Ε.Ε.Ν.e-Θέμις ο Δημήτρης Αναστασόπουλος έχει επιμεληθεί τη διοργάνωση πλήθους επιστημονικών δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων, που μπορεί κανείς να δει στην ιστοσελίδα της, εισάγοντας μάλιστα στην Ελλάδα για πρώτη φορά το θεσμό του Πανελληνίου Forum Δικηγορικού Λειτουργήματος.

Βασικά βιογραφικά στοιχεία

Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος γεννήθηκε το 1980 στο Πεταλίδι Μεσσηνίας. Τελείωσε το Κλασικό Λύκειο Καλαμάτας, σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (1999-2004) και ακολούθως ολοκλήρωσε το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Τομέα Ποινικών Επιστημών. Από το 2007 ασκεί μαχόμενη δικηγορία, ενώ είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και του Συνδέσμου Εμπορικολόγων Ελλάδος.

Είναι νυμφευμένος με τη δικηγόρο Νατάσα Αφράτη και έχουν ένα γιό.

Ακαδημαϊκό και συγγραφικό έργο

Το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον του Δημήτρη Αναστασόπουλου εστιάζεται στη συνταγματική και ποινική προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Σε αυτό το πλαίσιο, το 2011 έγινε δεκτός ως επισκέπτης – ερευνητής στη Νομική Σχολή του Harvard (Βοστώνη, ΗΠΑ). Στο ίδιο πλαίσιο έχει αναπτύξει πλούσιο συγγραφικό έργο, ενώ έχει συμμετάσχει και σε πολλές επιστημονικές εκδηλώσεις ως ομιλητής (όπως πχ πρόσφατα στο 6ο Delphi Economic Forum 2021 στη συνεδρία με θέμα «Data Privacy and Cybersecurity»)

Συνδικαλιστική δράση

Το 2014 εκτέθηκε στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο, με το συνδυασμό «Κοινωνία των Δικηγόρων» σε ηλικία 33 ετών, καταλαμβάνοντας μια από τις πρώτες θέσεις του Συνδυασμού.

Το 2017 επικεφαλής πλέον του συνδυασμού «Ο Δικηγόρος, Όλοι εμείς, μαζί» (ο οποίος μετονομάστηκε «Με το Δικηγόρο») εξελέγη 2ος στον πρώτο γύρο των αρχαιρεσιών και αντιμετώπισε τον νυν Πρόεδρο στον 2ο γύρο, συγκεντρώνοντας την προτίμηση του 42,4% όσων ψήφισαν και 3.488 ψήφους. Ομοίως στις εκλογές και του 2021.

Ως Σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 2014, διετέλεσε:

 • Μέλος στην Μόνιμη Επιτροπής Συνταγματικών – Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του ΔΣΑ
 • Μέλος στην Επιτροπών Ποινικού Δικαίου και Πληροφορικής του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE)
 • Μέλος στην Επιτροπή Τηλεματικής ΔΣΑ
 • Πρόεδρος της Επιτροπής Σεμιναρίων ΔΣΑ για τον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR)
 • Πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιοποίησης ΔΣΑ, όπου εργάστηκε συστηματικά για την εκπόνηση με την Επιτροπή αναλυτικής πρότασης για την πλήρη ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του ΔΣΑ. Πρόταση η οποία υπερψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από τον ΔΣΑ.

Αρθρογραφεί συχνά για τα θέματα των δικηγόρων, της δικαιοσύνης καθώς και για νομικά ζητήματα. (Ενδεικτικά: «Μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη» βεβαίως!, «Δικαιοσύνη στη ΜΕΘ», «Έγκλημα και Τιμωρία», «Ελληνικό #MeToo και ∆ικαιοσύνη»).

Από φίλους και αντιπάλους αναγνωρίζεται για τον μετριοπαθή, αλλά μαχητικό και παραγωγικό λόγο του και το πάθος του για την επόμενη μέρα στο δικηγορικό λειτούργημα. Είναι σοβαρός, μεθοδικός, ενωτικός, εργατικός και αποτελεσματικός, ενώ χαίρει εκτίμησης τόσο στο χώρο των δικαστηρίων, όσο και στον Πανεπιστημιακό χώρο. Επιδιώκει πάντα τη σύνθεση και όχι τη διαίρεση.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τις απόψεις του Δημήτρη Αναστασόπουλου, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Συνδυασμού του www.metodikigoro.gr και αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί του υπάρχουν τα παρακάτω τηλέφωνα και σύνδεσμοι:

Συγγραφικό έργο

Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών άρθρων και συμβολών σε νομικά συγγράμματα και περιοδικά, όπως ενδεικτικά:

 • Η Οδηγία (ΕΕ) 2017/1371 σχετικά με την καταπολέμηση της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και η ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο (ηλεκτρονικό περιοδικό «The Art Of Crime»)
 • Ποινική προστασία των προσωπικών δεδομένων. (Προσωπικά Δεδομένα σε επιμέλεια Λ. Κοτσαλή – Νομική Βιβλιοθήκη 2016)
 • Ποινική προστασία των προσωπικών δεδομένων σύμφωνα με την ελληνική νομολογία και τη νομολογία του ΕΔΔΑ. (Τιμητικός Τόμος για τον Καθηγητή Ηλία Κρίσπη – Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη 2015)
 • Η επίδοση ως άγνωστης διαμονής κατά το άρθρο 156 ΚΠΔ – Κριτική προσέγγιση στη δικαστηριακή πρακτική, ΝοΒ 2013/1368
 • Ο αιτιώδης σύνδεσμος στην ιατρική ποινική ευθύνη. (Ιατρική Ευθύνη & Βιοηθική – Σύγχρονες προσεγγίσεις και προοπτικές του μέλλοντος – Πρακτικά Διεπιστημονικού Συνεδρίου 1-2/3/2013)
 • The conformity to the provisions of the Constitution of Greece of the “anonymity on the internet”. (Privacy and Surveillance – Current aspects and future perspectives, Νομική Βιβλιοθήκη 2013
 • Η προστασία της ιδιωτικότητας στο ψηφιακό περιβάλλον κατά το άρθρο 8 ΕΣΔΑ, ΔΙΜΕΕ 2012/325
 • Παρατηρήσεις στην ΑΠ 1220/2008. (Ποινική Δικαιοσύνη 2009/1196)
 • The Indian Penal Law and the “Nemo tenetur se ipsum proedere” principle. (Poros Project 2005 – 2007, EU – INDIA Economic Cross Cultural Programme, 2006)
 • Το 2014 είχε την επιμέλεια για το Εγχειρίδιο «Ν. 2523/1997 Διοικητικές – ποινικές κυρώσεις στη φορολογική νομοθεσία», Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη 2014

 

 
NEWSLETTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού μας
6944 585 396
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr
Dimitris Anastasopoulos


Έλενα Γκερέκου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6936 386 433
elenagkerekou@gmail.com


Μαρία Πιτσάκη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6974 416 362
m.pitsaki@xenakis-pitsaki.gr


© 2023
ΜεΤοΔικηγόρο
Δημήτρης Αναστασόπουλος