Δημήτριος Τριπερίνας: Ασφαλιστικές Εισφορές, Ασφαλιστική Ικανότητα και Συνδικαλιστική Γυμναστική

29-02-2024 22:13

Άρθρο του Δημητρίου Τριπερίνα, Δικηγόρου Αθηνών

 

Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και οι προϋποθέσεις κτήσεως ασφαλιστικής ικανότητας αποτέλεσαν εσχάτως πεδίο έντονων συζητήσεων.

Οι μεν ασφαλιστικές εισφορές αυξήθηκαν κατά 9,6% συνολικά, από 01.01.2023, όχι μόνο για τους δικηγόρους, αλλά για όλους τους μη μισθωτούς και για όλα τα είδη των παροχών (κύρια και επικουρική ασφάλιση, παροχή εφάπαξ και υπέρ υγείας) Η αύξηση των εισφορών των μη μισθωτών αποτελεί πρόβλεψη του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση (Ν. 4670/2020), ο οποίος αναφέρεται στην αυτόματη κατ’ έτος αναπροσαρμογή των εισφορών, από το 2023 και μετά, για όλους τους μη μισθωτούς (ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες) με βάση τον πληθωρισμό, ενώ από 01.01.2025 η όποια αύξηση θα εξαρτάται από τον ετήσιο δείκτη μεταβολής μισθών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 8 του ν. 4387/2016 για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης. Κατ’ εφαρμογήν του οικείου νόμου εκδόθηκε και η υπ’ αριθ. Δ.15/Δ’/9801/30.01.2023 απόφαση του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Π. Τσακλόγλου.

Κατά της σχετικής αποφάσεως διακινήθηκε, με διαδικτυακή περιφορά μέσω των υπηρεσιών του portal.olomeleia.gr, ψήφισμα διαμαρτυρίας προς υπογραφή από τα μέλη του ΔΣΑ, δια του οποίου ζητήθηκε η εξαίρεση των δικηγόρων από το σχετικό μέτρο, όπερ, ασφαλώς, άτοπον.

Αξίζει βέβαια να θυμηθούμε ότι έως το 2016 οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονταν με ενιαύσιες τετραψήφιες καταβολές, δυσβάστακτες για τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων, ενώ η διασύνδεση των εισφορών με το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών, με το νόμο 4387/2016, προκάλεσε το “κίνημα της γραβάτας”.

Εξ ετέρου, εσχάτως ανακινήθηκε συζήτηση σχετικά με τον φερόμενο αποκλεισμό των μη μισθωτών, άρα και των δικηγόρων, από την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την 1η Ιουνίου 2023, εφόσον δεν πληρώσουν ή δε ρυθμίσουν τα χρέη τους στον e-ΕΦΚΑ.

Το ζήτημα έχει ως εξής:

Οι Μη Μισθωτοί ασφαλισμένοι του Φορέα, κάνοντας χρήση της ευνοϊκότερης ρύθμισης -που νομοθετήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά και είναι σε ισχύ- μπορούν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, καταβάλλοντας μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του κλάδου υγείας έτους 2022. Δεν απαιτείται η ολοσχερής εξόφληση των εισφορών του έτους 2022, ούτε η οιαδήποτε υπαγωγή σε ρύθμιση τυχόν άλλων οφειλών τους από προηγούμενες εισφορές.

Επισημαίνεται ότι από την 1η Ιουνίου 2023 όσοι συνάδελφοι διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά -χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα- στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ https://www.efka.gov.gr/ στην πλατφόρμα: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Με βάση τα ανωτέρω, η εκδηλωθείσα “συνδικαλιστική γυμναστική” με αφορμή τα ως άνω ευαίσθητα ζητήματα Κοινωνικής Ασφάλισης θα πρέπει να εδράζεται σε ρεαλιστικά επιχειρήματα και όχι σε λαϊκίστικες κορώνες, αν θέλουμε, βέβαια, τα αιτήματα του κλάδου να εισακούγονται και όχι, απλώς, δι’ αυτών, να εξυπηρετούνται στόχοι προσωπικής ανέλιξης.



 
NEWSLETTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού μας
6944 585 396
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr
Dimitris Anastasopoulos


Έλενα Γκερέκου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6936 386 433
elenagkerekou@gmail.com


Μαρία Πιτσάκη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6974 416 362
m.pitsaki@xenakis-pitsaki.gr


© 2023
ΜεΤοΔικηγόρο
Δημήτρης Αναστασόπουλος