Δημήτρης Αναστασόπουλος: "Μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους - Ούτε για "πανηγυρισμούς" ούτε για μεμψιμοιρία".

19-03-2024 00:59

Άρθρο του Δημήτρη Αναστασόπουλου, Δικηγόρου, Επικεφαλής του Συνδυασμού "Με το Δικηγόρο"

 

Υπερψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη 14 Μαρτίου με ευρεία πλειοψηφία (236 ψήφοι, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΙΚΗ) το νομοσχέδιο που προβλέπει τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους. Έτσι, από 1 Ιουνίου, οι δικηγόροι θα εκδίδουμε πράξεις συναινετικής εγγραφής και εξάλειψης προσημείωσης υποθήκης και θα εκδίδουμε πράξεις βάσει των οποίων θα χορηγείται πιστοποιητικό κληρονομητηρίου. Επίσης, από τη δημοσίευση του ΦΕΚ, θα συμμετέχουμε στη σύνταξη πράξεων αποδοχής κληρονομίας και θα συντάσουμε εισηγήσεις βάσει των οποίων θα συστήνονται σωματεία.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη. Επειδή ωστόσο στο δημόσιο διάλογο έχει υπάρξει και κάποια κριτική επ'αυτού, θα ήθελα να παραθέσω και εγώ κάποιες βασικές σκέψεις μου.

•Το νομοσχέδιο αυτό αποτέλεσε εξαγγελία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ήδη από το καλοκαίρι. Πολύ σωστά το δικηγορικό σώμα (η Ολομέλεια) ανταποκρίθηκε άμεσα και συνεργάστηκε συστηματικά για την υλοποίηση του. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν πάνω σε αυτό, τόσο από πλευράς Ολομέλειας και στον Πρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό (τα σωστά πάντα αποδίδονται, όπως και αντίστροφα) όσο και από πλευράς ΔΣ, όπου εργάστηκε κυρίως ο Σύμβουλος της παράταξης μας Φώτης Γιαννούλας.

• Πρόκειται για κάποια νίκη του δικηγορικού σώματος; Θα λυθούν έτσι τα προβλήματα μας; Καταρχάς δεν πρόκειται για κάποιου είδους "νίκη", αλλά οπωσδήποτε επιδείχθηκαν σωστά αντανακλαστικά και σοβαρή αντιμετώπιση στο θέμα, ώστε να προχωρήσει και να υλοποιηθεί. Βεβαίως και δεν θα λυθούν τα προβλήματα μας, τα οποία έχουν πολυπαραγοντικές αιτίες. Ωστόσο, είναι απολύτως θετική εξέλιξη, τόσο από καθαρά πρακτική σκοπιά (δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις μεταφέρονται στους δικηγόρους) όσο και από πλευράς αναγνώρισης από την Πολιτεία, μετά από πολλά πολλά χρόνια, του θεσμικού μας ρόλου ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης.

Για εμένα ωστόσο, πάνω και από την οικονομική πλευρά του θέματος, το σημαντικότερο που επιτυγχάνεται με αυτό το νομοσχέδιο είναι το γεγονός ότι ο δικηγόρος ξαναμπαίνει στο επίκεντρο. Πλέον ακόμα περισσότεροι συμπολίτες μας θα ξέρουν ότι πρέπει να καταφύγουν σε δικηγόρο για να διεκπεραιώσουν την υπόθεση τους. Επομένως και από πλευράς κύρους αλλά και από πρακτική σκοπιά έχουμε μια σημαντική αναβάθμιση, αφού αυτόματα χιλιάδες συμπολίτες μας θα πρέπει να προσφύγουν σε δικηγόρους. Με ό,τι αυτό περαιτέρω συνεπάγεται.

Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε σωστά την πόρτα αυτή που ανοίχτηκε ώστε να πετύχουμε ακόμα πιο σημαντικά πράγματα, όπως είναι η επαναφορά μας στα συμβόλαια. Και ακόμα σημαντικότερο: η ανάκτηση του θεσμικού μας ρόλου και κύρους!



 
NEWSLETTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού μας
6944 585 396
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr
Dimitris Anastasopoulos


Έλενα Γκερέκου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6936 386 433
elenagkerekou@gmail.com


Μαρία Πιτσάκη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6974 416 362
m.pitsaki@xenakis-pitsaki.gr


© 2023
ΜεΤοΔικηγόρο
Δημήτρης Αναστασόπουλος