Άρθρο του Δημήτρη Χρ. Αναστασόπουλου, Δικηγόρου, Επικεφαλής της Παράταξης "Με Το Δικηγόρο", Συμβούλου του ΔΣΑ.
Το δημοψήφισμα του ΔΣΑ ολοκληρώθηκε προχθές και η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη της τη φωνή και τις αγωνίες των δικηγόρων. Οφείλει να αποδείξει εμπράκτως ότι εργάζεται προς την καλυτέρευση των συνθηκών απονομής δικαιοσύνης. Μάλιστα, είναι γεγονός ότι ο μικρός και μεσαίος δικηγόρος δεν αντέχει άλλο να βρίσκεται ανάμεσα στους πειραματισμούς των κυβερνήσεων από τη μια και την ανεργία από την άλλη, που τον ωθεί η ηγεσία μας με τις συνεχείς αποχές της.
Δυστυχώς, η ηγεσία του ΔΣΑ επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από τους συναδέλφους που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η ίδια είχε συμφωνήσει στο σχεδιασμό του δικαστικού χάρτη για την Αττική. Και ενώ είχε συμφωνήσει, αποφάσισε τελευταία στιγμή να "νίψει τας χείρας της" (στο πνεύμα των ημερών) και να πετάξει το μπαλάκι στους δικηγόρους, διοργανώνοντας ένα δημοψήφισμα χωρίς καμία απολύτως προηγούμενη διαβούλευση και ενημέρωση. Ενδεικτικό της προχειρότητας είναι ότι στο πρώτο sms που εστάλη γινόταν λόγος για "5 πρωτοδικεία", στο δεύτερο sms για "6+2" και στο τρίτο για "8 πρωτοδικεία", ενώ στη χθεσινή ανακοίνωση για "6 πρωτοδικεία". Μάλιστα, έφτασε στο σημείο της παγκόσμιας πρωτοτυπίας να ψηφίζει κάποιος ουσιαστικά ονομαστικά μέσω του λογαριασμού του στο portal, χωρίς καμία διασφάλιση ανωνυμοποίησης (σε αντίθεση με το δημοψήφισμα του 2018, όπου είχε ανακοινωθεί άλλη διαδικασία προς διαφύλαξη ανωνυμίας, με αποστολή μοναδικών κωδικών πρόσβασης).
Αντί να αξιοποιήσει τη δύναμη που έχει εκπροσωπώντας 25.000 περίπου δικηγόρους (συμπεριλαμβανομένων και των ασκούμενων δικηγόρων) ώστε να επιτύχει τις αναγκαίες βελτιώσεις κατά τη συμμετοχή της στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν και συμμετείχε, επέλεξε να διαχειριστεί την κατάσταση επικοινωνιακά.
Σήμερα ζητωκραυγάζουν, αντί να προβληματίζονται για το γεγονός ότι 15.479 δικηγόροι "γύρισαν την πλάτη" σε μια διαδικασία που επί 8 ημέρες θα μπορούσαν να ψηφίσουν, απ' όπου και αν ήταν (δικαίωμα συμμετοχής είχαν 24.300 δικηγόροι, ψήφισαν 8.821. Το 2018 δικαίωμα συμμετοχής είχαν 21.264 δικηγόροι, ψήφισαν τότε 8.935). Αντί, λοιπόν, να τους προβληματίζει αυτό, κουνάνε το δάχτυλο σε όσους τους επικρίναμε για τις αποφάσεις και την ασυνέπεια τους, εκτοξεύοντας ψεύδη και συκοφαντίες. Για να μείνω όμως στο κλίμα των ημερών: "...άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι".
Είναι προφανές ότι ούτε οι 15.479 δικηγόροι που δε συμμετείχαν θα ψήφιζαν "ναι" στο απλοϊκό και συνάμα πρόχειρο ερώτημα "αν θέλετε 5 πρωτοδικεία". Είναι εξίσου προφανές ότι ούτε οι 7.847 που συμμετείχαν και ψήφισαν "όχι" εγκρίνουν με τη ψήφο τους τα πεπραγμένα της ηγεσίας μας. Ύψωσαν τη φωνή τους λέγοντας ένα "επιτέλους τέλος" σε πειραματισμούς, απαιτώντας έμπρακτες λύσεις. Απαιτώντας εξηγήσεις και ειλικρινείς προσπάθειες επίλυσης χρόνιων προβλημάτων.
Το δημοψήφισμα πέρασε στην ιστορία. Αύριο το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί. Ελπίζουμε έστω και τώρα, η ηγεσία μας να επιδείξει την αναγκαία σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ώστε να μη γίνουν ερήμην μας όσα σχεδιάζονται στο μέλλον. Όλοι θα της συγχωρήσουμε μια (ακόμα) κυβίστηση, αρκεί να εργαστεί προς όφελος όλων, και όχι μόνο προς ίδιο πολιτικό όφελος, όπως εν προκειμένω έπραξε.
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση, σε όλους, σε όσους συμφωνούμε και όσους διαφωνούμε! Με κατάνυξη και αγάπη! (από εβδομάδα έχουμε πάλι χρόνο για τις διαφωνίες μας).
6944 585 396 | |
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr | |
Dimitris Anastasopoulos |