*Στ.Σταυρίδης-Δικηγόρος Αθηνών
Συμβαίνει κάτι περίεργο στον επιστημονικό συνδικαλισμό, το οποίο παρατηρείται και στο συνδικαλισμό των Δικηγορικών Συλλόγων.
Ειδικότερα, όταν προτείνεις σε νέους Συναδέλφους να συμμετέχουν σε εκλογές και να ασχοληθούν με τα Δικηγορικά κοινά τις περισσότερες φορές παίρνεις αρνητική απάντηση, γιατί θεωρούν την ενασχόληση με κάτι τέτοιο «πολυτέλεια» μπροστά στον καθημερινό επαγγελματικό «γολγοθά» και στη μάχη βιοπορισμού, που δίνουν στο όμορφο αλλά σκληρό μας επάγγελμα.
Αυτά ισχύουν για τους νέους Συναδέλφους, όμως και οι παλαιότεροι και περισσότερο «εξασφαλισμένοι» Συνάδελφοι δεν συγκινούνται με την προοπτική του επιστημονικού Συνδικαλισμού , γιατί θεωρούν ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα ειδικά στους μεγάλους Δικηγορικούς Συλλόγους είναι «άβατο» καθώς είναι κατειλημμένη από επαγγελματίες του είδους που έχουν διαχρονικά συμπαγείς ομάδες στήριξης.
Αυτά λέγονται συνήθως από μικρούς και μεγάλους και με αυτά και με τα άλλα το «σπορ» του συνδικαλισμού ασκείται μόνο από μυημένους και ειδικά από όσους έχουν σχετική εμπειρία από τα φοιτητικά τους χρόνια ή έχουν περαιτέρω βλέψεις πολιτικής ενασχόλησης.
Προσωπικά δε θεωρώ τις όποιες δικαιολογίες νέων και παλαιοτέρων Συναδέλφων επαρκείς και δε θεωρώ ότι δικαιούμαστε να ασκούμε κριτική αφ’ υψηλού χωρίς να συμμετέχουμε.
Όλοι λοιπόν έχουμε υποχρεώσεις και δουλειές αλλά για να πάμε το πράγμα ένα βήμα μπροστά ,απαιτούνται προτάσεις από όλους αλλιώς μη διαμαρτυρόμαστε για την επανάληψη των ίδιων προσώπων και των ίδιων πρακτικών.
Πάμε τώρα στο δια ταύτα, γιατί τις παραπάνω διαπιστώσεις τις έχετε ήδη κάνει οι περισσότεροι.
Το δια ταύτα της υπόθεσης είναι ότι απαιτείται πραγματική ενημέρωση όλων των Συναδέλφων για το τι διακυβεύεται κάθε φορά στις Δικηγορικές Εκλογές, ώστε να αξιολογηθούν σωστά τα πράγματα και να ενδιαφερθούν ενδεχομένως και κάποιοι άλλοι να συμμετέχουν.
Είμαι βέβαιος ότι εάν ρωτήσουμε τυχαία Συναδέλφους για το ποιες είναι οι αρμοδιότητες του αιρετού μας Διοικητικού Συμβουλίου ή σε ποιους φορείς μετέχει σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο ο Δικηγορικός μας Σύλλογος σχεδόν το σύνολο των Συναδέλφων δε θα γνωρίζει τίποτα.
Επίσης, είμαι βέβαιος ότι ελάχιστοι γνωρίζουν πραγματικά τη διοικητική λειτουργία και διάρθρωση του Δικηγορικού μας Συλλόγου, που είναι το «σπίτι» όλων μας.
Επειδή, πολλοί αναγνώστες σωστά θα αναρωτηθούν «καλά τα λέμε αλλά τι κάνουμε τελικά;» θα έλεγα ότι αυτό που πρέπει να γίνει ως προσφορά στους Συναδέλφους είναι η δημιουργία ενός χρηστικού εγχειρίδιου λειτουργίας Δικηγορικού Συνδικαλισμού και Δικηγορικού Συλλόγου, στο οποίο με απλό και κατανοητό τρόπο θα χαρτογραφούνται οι αρμοδιότητες και οι δραστηριότητες των αιρετών μας εκπροσώπων καθώς και η λειτουργική διάρθρωση του Δικηγορικού μας Συλλόγου.
Το παραπάνω είναι ένα απαραίτητο βήμα ώστε ο Δικηγορικός Συνδικαλισμός να μη μοιάζει «γρίφος» στους περισσοτέρους και να μπορεί έτσι να γίνει εποικοδομητικός διάλογος από περισσοτέρους.
Για να είμαστε ειλικρινείς πολλοί φοβούνται ή απαξιώνουν την ενασχόληση με τα δικηγορικά κοινά, γιατί δε γνωρίζουν ότι υπάρχουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και αξιοπρεπείς δραστηριότητες.
Δε νοείται εμείς που αποκρυπτογραφούμε για λογαριασμό άλλων ως επαγγελματίες ποικίλα θέματα να μην έχουμε αποκρυπτογραφήσει πλήρως τα θέματα που μας αφορούν άμεσα ως επαγγελματίες και επιστήμονες.
Η γνώση είναι δύναμη και δυνατός είναι μόνο ο ενημερωμένος και ενεργός Συνάδελφος.
6944 585 396 | |
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr | |
Dimitris Anastasopoulos |