Είναι Μεσσήνιος, είναι νέος σε ηλικία και είναι υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, έχοντας δημιουργήσει το συνδυασμό «Ο Δικηγόρος», διεκδικεί την ψήφο των συναδέλφων του, ώστε να μην νιώθουν αποκομμένοι από το σύλλογό τους, όπως πιστεύει ότι συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, μας μιλάει για το πώς οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση και ποιο είναι το όραμά του για το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.
Θέσατε υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και είναι η πρώτη φορά που διεκδικείτε το αξίωμα αυτό, αν και έχετε ασχοληθεί τα προηγούμενα χρόνια με τα «κοινά» του Συλλόγου Αθηνών, ως σύμβουλος. Τι σας ώθησε να πάρετε αυτή την απόφαση;
Τα επόμενα χρόνια θα είναι εξαιρετικά κρίσιμα για το δικηγορικό σώμα. Ήδη έχουν συμβεί πολύ μεγάλες αλλαγές. Οι δικηγόροι στοχοποιηθήκαμε όσο κανένας άλλος επαγγελματικός κλάδος. Οι υπέρμετρες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Πολλοί συνάδελφοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, οι συνθήκες απονομής δικαιοσύνης επιδεινώνουν περαιτέρω την καθημερινότητά μας, όπως και την ποιότητά της. Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον οφείλουμε να μην είμαστε απαθείς. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών είναι ο πρώτος επιστημονικός σύλλογος της χώρας. Δυστυχώς, λόγω της μέχρι σήμερα λειτουργίας και επικρατούσας νοοτροπίας των διοικήσεών του, τα μέλη του νιώθουν αποκομμένα από αυτόν. Ωστόσο, ο Σύλλογος μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει το «σπίτι» μας, να ανακτήσει το χαμένο κύρος του, να αναδιοργανωθεί, υπηρετώντας τα μέλη του, και όχι το αντίστροφο. Για το λόγο αυτό, αποφάσισα να ζητήσω την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μου. Έχω τη δύναμη, το σχέδιο, την εμπειρία και τους συνεργάτες για να θεμελιώσω μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δικηγόρους και το Σύλλογό μας. Ενασχόληση με το Σύλλογό μας είναι ουσιαστικά ενασχόληση με την εργασία μας, την καθημερινότητά μας, τη ζωή μας.
Ποια είναι η θέση του σύγχρονου δικηγόρου στη σημερινή κρίσιμη περίοδο της Ελλάδας; Πιστεύετε ότι κατέχει τη θέση που του αξίζει;
Όπως είπαμε και πριν, ο δικηγόρος στοχοποιήθηκε τα χρόνια της κρίσης όσο κανένας άλλος ελεύθερος επαγγελματίας. Πρόκειται για μια «βολική» τακτική των εκάστοτε κυβερνήσεων προκειμένου να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη. Παράλληλα, διάφορες κοινωνικές προκαταλήψεις και στερεότυπα διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Όμως υπάρχει σημαντική ευθύνη και στις διοικήσεις των Συλλόγων μας, που συχνά δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Χωρίς υπερβολή, ο μαχόμενος δικηγόρος είναι σήμερα ο πιο σκληρά εργαζόμενος Έλληνας. Ταυτόχρονα, υπάρχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στο χώρο μας, που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα και στις ευρύτερες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Συνεπώς, η απάντηση στο ερώτημά σας είναι αρνητική. Στόχος μας είναι αυτό να ανατραπεί, και είμαι βέβαιος ότι θα το επιτύχουμε.
Τι δεν έχει γίνει από τις προηγούμενες Διοικήσεις του Συλλόγου Αθηνών και ποιες ενέργειες πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα;
Καταρχάς αναδιοργάνωση του ίδιου του Συλλόγου μας. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα επικρατεί μια «δημοσιοϋπαλληλική» νοοτροπία, προερχόμενη κυρίως από τις εκάστοτε διοικήσεις. Οι υπηρεσίες του Συλλόγου θα πρέπει να οργανωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δρουν καθημερινά προς όφελος και εξυπηρέτηση των δικηγόρων. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε και να προσφέρουμε στους συναδέλφους, ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας. Έπειτα, πρέπει να διαμορφώσουμε επιτέλους θετική πρόταση για το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα. Οδηγηθήκαμε σε μια εξάμηνη αποχή, χωρίς να έχουμε αντιπρόταση. Από την πρώτη στιγμή, λοιπόν, θα επιδιώξουμε συμμαχίες από κοινού με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες και θα διαμορφώσουμε κοινή πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, η θέση μας είναι ότι η συνολική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση δεν μπορεί να ξεπερνά το 40% του εισοδήματός μας, κατά μέγιστο ποσοστό. Αναλυτικά τις προτάσεις μας θα τις βρείτε στο site του συνδυασμού μας [www.metodikigoro.gr].
Προωθείται αυτή την περίοδο στην Ολομέλεια τροποποίηση ώστε η θητεία των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων να μην έχει την απαγόρευση των δύο θητειών. Συμφωνείτε με αυτή την άρση της απαγόρευσης;
Όχι, δεν συμφωνώ. Σημειωτέον, άλλωστε, ότι πλέον οι θητείες είναι τέσσερα και όχι τρία χρόνια. Όποιος, λοιπόν, θέλει να προσφέρει στο δικηγορικό σώμα, οκτώ συνολικά χρόνια είναι αρκετά.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σλόγκαν η «Δίκαιη Δίκη». Τελικά έχει πάρει σάρκα και οστά ή έχει παραμείνει μόνο ένα σλόγκαν;
Η έννοια της «δίκαιης δίκης» είναι τόσο παλιά όσο και η έννοια του δικαίου και της δικαιοσύνης εν γένει. Πάντοτε είναι το ζητούμενο, ο στόχος. Σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, οφείλει η Πολιτεία να εξασφαλίζει εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να αποδίδεται πραγματική δικαιοσύνη. Στη χώρα μας, όπως σε όλα σχεδόν τα ζητήματα, έτσι και στο χώρο της δικαιοσύνης η Πολιτεία δεν επέδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον, ώστε να θεσπίσει κανόνες θωρακίζοντας το σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Υπάρχουν σημαντικές παθογένειες που λειτουργούν αρνητικά και στη συνείδηση της κοινωνίας και στην ποιότητα της δικαιοσύνης. Δεν μπορούμε, όμως, να πούμε ότι ένας πολίτης σήμερα στην Ελλάδα δεν μπορεί να προσδοκά σε δίκαιη δίκη. Η πλειοψηφία του συνόλου όσων συμμετέχουν στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, υπό τις αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν, προσπαθεί για το καλύτερο. Πρότασή μας είναι η διενέργεια ενός εθνικού διαλόγου για τη δικαιοσύνη, ώστε να αντιμετωπιστούν όλες οι παθογένειες συνολικά και οριστικά.
Ποιος είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος
Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος γεννήθηκε το 1980 στο Πεταλίδι Μεσσηνίας. Το 1999 αποφοίτησε από το Κλασικό Λύκειο Καλαμάτας και μπήκε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έλαβε το πτυχίο του το 2004 και ακολούθως ολοκλήρωσε το ΠΜΣ του Τομέα Ποινικών Επιστημών. Έκτοτε, το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον του εστιάζεται στη συνταγματική και ποινική προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Σε αυτό το πλαίσιο, το 2011 έγινε δεκτός ως επισκέπτης – ερευνητής στη Νομική Σχολή του Harvard (Βοστώνη, ΗΠΑ).
Από το 2007 ασκεί μαχόμενη δικηγορία, με εξειδίκευση στο ποινικό δίκαιο και το δίκαιο πληροφορικής. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων.
Είναι συνιδρυτής και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Νομικών «e-Θέμις», στο πλαίσιο της οποίας έχει επιμεληθεί τη διοργάνωση πλήθους επιστημονικών δραστηριοτήτων, ιδίως πανελληνίων συνεδρίων, εισάγοντας συγχρόνως το θεσμό του Πανελλήνιου Forum Δικηγορικού Λειτουργήματος.
Έχει επιμεληθεί το εγχειρίδιο «Ν. 2523/1997 Διοικητικές – ποινικές κυρώσεις στη φορολογική νομοθεσία», Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη 2014. Έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών άρθρων και συμβουλών σε νομικά συγγράμματα και περιοδικά. Το 2014 εξελέγη, για πρώτη φορά στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με το συνδυασμό «Κοινωνία των Δικηγόρων». Ως Σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (2014 – σήμερα) διετέλεσε μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Συνταγματικών – Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, μέλος των Επιτροπών Ποινικού Δικαίου και Πληροφορικής του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) και μέλος της Επιτροπής Τηλεματικής ΔΣΑ.
Πηγή: tharrosnews.gr6944 585 396 | |
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr | |
Dimitris Anastasopoulos |