«Θα υπηρετήσουμε τον δικηγόρο» - Συνέντευξη του Υποψηφίου Προέδρου ΔΣΑ, Δημήτρη Αναστασόπουλου, στη Βραδυνή

26-10-2017 11:00

 

«Θα υπηρετήσουμε τον δικηγόρο» - Συνέντευξη του Υποψηφίου Προέδρου ΔΣΑ, Δημήτρη Αναστασόπουλου, στη Βραδυνή

Σε ηλικία 34 ετών ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος κατάφερε να εκλεγεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Σήμερα είναι 37 και διεκδικεί με αξιώσεις την προεδρία, μέσω ενός πολυσυλλεκτικού ψηφοδελτίου. Χωρίς δισταγμό και χωρίς καμιά σημείωση μπροστά του, απάντησε στις ερωτήσεις της «ΒτΚ» και έδειξε πως έχει την ικανότητα, την εμπειρία αλλά και τη θέληση να σώσει τον κλάδο, που διανύει την πιο κρίσιμη καμπή στην ιστορία του.

Ποιο είναι το ιδεολογικό πρόσημο με το οποίο θα κατέλθετε στις εκλογές;

«Η ιδεολογική αναφορά μου είναι στον κεντροδεξιό χώρο, από τον οποίο και προέρχομαι, αλλά σε αυτές τις εκλογές απευθύνομαι σε όλους τους συναδέλφους. Η παράταξή μας δεν έχει χρίσμα από κάποιο κόμμα, ούτε το επιδιώξαμε. Αυτό είναι η απόλυτη πραγματικότητα, δεν είναι αφήγημα. Στο συνδυασμό μας υπάρχουν συνάδελφοι απ’ όλες τις ιδεολογικές καταβολές. Άρα, το μόνο πολιτικό – ιδεολογικό πρόσημό μας είναι να υπηρετήσουμε το δικηγόρο».

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου υπάρχουν τόσο πολλοί υποψήφιοι (13) για την προεδρία. Πού οφείλεται αυτό το φαινόμενο;

«Πλέον, έχουν καταρρεύσει στεγανά παλαιότερων εποχών που ήθελαν 2-3 παρατάξεις επικρατέστερες και 2-3 υποψήφιους προέδρους που ασχολούνταν για ολόκληρες δεκαετίες με το Σύλλογο. Έχουν περάσει οι εποχές που υπήρχαν τα “ιερά τοτέμ”, οι “γκουρού του συνδικαλισμού”, και δεν μπορούσε να εισέλθει κάποιος άλλος στον εκλογικό στίβο. Το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι από διαφορετικές ιδεολογικές κατευθύνσεις και από διαφορετικές κοινωνικές διαστρωματώσεις, που θέλουν να ασχοληθούν σε αυτό το στάδιο με τα κοινά και με το Σύλλογό μας, όταν όλοι ξέρουμε ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας, είναι κάτι θετικό και ενθαρρυντικό».

Χαρακτηριστικό των δικηγορικών εκλογών είναι η μεγάλη αποχή, καθώς σχεδόν οι μισοί δεν προσέρχονται στην κάλπη (τελευταία ψήφισαν περίπου 12.000 από τους 21.600). Τι θα λέγατε σε αυτή τη μερίδα;

«Αν είναι ικανοποιημένοι με τα τεκταινόμενα στο Σύλλογό μας, την καθημερινότητά τους και τη δουλειά τους όπως είναι μέχρι σήμερα, ας καθίσουν στα γραφεία και τα σπίτια τους. Και να είναι βέβαιοι ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει στην ίδια πορεία. Αν, όμως, δεν είναι ικανοποιημένοι μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες και να δώσουν μία ευκαιρία αλλαγής. Έχουν τη δυνατότητα να εμπιστευτούν ένα διαφορετικό πρόγραμμα, να διαβάσουν και να κρίνουν τις 60+1 προτάσεις που έχουμε εμείς».

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για το Aσφαλιστικό και το φορολογικό, που, κατά γενική ομολογία, είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου;

«Ο βασικός άξονας της πρότασής μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση της ασφαλιστικής και της φορολογικής επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών. Σήμερα η συνολική επιβάρυνση ξεπερνά το 80%, σε ορισμένες περιπτώσεις και το 85%. Πρόταση και επιδίωξή μας είναι να μην ξεπερνά συνολικά το 40%. Αυτό είναι κάτι που έχει αρχίσει τους τελευταίους δύο μήνες να σκέφτεται η κυβέρνηση, δηλαδή να υπάρχει ένας “κόφτης”, ώστε να μην μπορεί κάποιος να επιβαρυνθεί πάνω από ένα x ποσοστό. Λένε για το 55-60%, αλλά και αυτό είναι παράλογο, αφού στη Γερμανία για παράδειγμα είναι 33%».

Αν δεν το πετύχετε, θα δούμε πάλι κάποιο «κίνημα της γραβάτας»;

«Με δικιά μας διοίκηση θα δείτε νέο “κίνημα της γραβάτας”, αλλά μόνο στους χώρους όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, δηλαδή στα υπουργεία και στην task force. Εκεί θα είμαστε καθημερινά, αλλά με πρόταση και με ατζέντα συγκεκριμένη, προκειμένου να επηρεάσουμε και να περάσουμε αυτά που θέλουμε».

Οπότε, με εσάς πρόεδρο δεν θα υπάρξουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις;

«Όχι! Εξάλλου είναι γνωστή η θέση μου κατά των αποχών, και σε πάρα πολλές περιπτώσεις τη θητεία που πέρασε στο Διοικητικό Συμβούλιο, καταψήφισα τέτοιες προτάσεις».

Αν και σχετικά νέος δικηγόρος, είστε ήδη από το 2014 μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ. Μήπως η ηλικία είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την ανάληψη της προεδρίας;

«Πρόσφατα, συναντήθηκα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, τον κ. Στασινό, και τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τον κ. Κόλλια. Και οι δύο εξελέγησαν στην ηλικία μου, από πολύ περισσότερα μέλη απ’ όσα έχει ο ΔΣΑ. Και οι δύο κρίνονται ως πετυχημένοι μέχρι σήμερα στη δουλειά τους. Πέρα από τα παραδείγματα αυτά, έχουμε αρχηγούς κομμάτων, πρωθυπουργούς σε διάφορες χώρες, αν και εξαιρώ το παράδειγμα του δικού μας, που ενδεχομένως “έκαψε” το επιχείρημα του νέου. Αλλά και στην αγορά, τα περιζήτητα στελέχη για διευθυντικές θέσεις μεγάλων εταιριών είναι ηλικιών από 35 έως 45. Επομένως, την απάντηση στο ερώτημα την έχει ήδη δώσει η ίδια η κοινωνία».

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τους νέους δικηγόρους;

«Επιγραμματικά: διεκδίκηση μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για τα 5 πρώτα έτη δικηγορίας και καθιέρωση μειωμένων εισφορών κατά 30% από τα 5 έως τα 10 έτη. Αύξηση του μερίσματος του ειδικού διανεμητικού λογαριασμού. Αξιοποίηση χώρων εντός του κτιρίου του ΔΣΑ, αλλά και εκτός, ώστε να μπορούν οι νέοι συνάδελφοι να τους αξιοποιούν για επαγγελματικά ραντεβού με γραμματειακή υποστήριξη από το Σύλλογό μας».

Από τις αρχές του χρόνου, περίπου το 25% των συναδέλφων σας δεν έχει ούτε μία παράσταση σε δικαστήριο. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το φαινόμενο;

«Όποιος υποψήφιος βγει να πει ότι ξαφνικά οι συνάδελφοι θα αποκτήσουν δουλειά θα είναι αστείο και λαϊκισμός χειρίστου είδους. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με σχέδιο και με προσπάθεια διάνοιξης νέων οριζόντων. Καταρχάς, πρέπει να ενισχυθούν θεσμοί όπως η Διαμεσολάβηση. Ο Σύλλογος πρέπει να πιέσει την Πολιτεία ο θεσμός αυτός να επεκταθεί και να γίνει υποχρεωτικός. Θα πρέπει ακόμη ο ΔΣΑ να ενισχύσει συμβουλευτικά και έμπρακτα τα συνεργατικά σχήματα, είτε με τη μορφή δικηγορικής εταιρίας είτε με τη μορφή μεγάλων συνεργατικών σχημάτων, ώστε να μπορούν να απευθυνθούν δυνατότερα στην αγορά. Επίσης, πρέπει να αξιοποιηθεί η τεχνολογία μέσα στα πλαίσια των κανόνων και του Κώδικα Δεοντολογίας, και επιπλέον να εισαχθούν νέοι θεσμοί που ήδη υπάρχουν στο εξωτερικό. Έχουμε ήδη προτείνει την εισαγωγή του θεσμού του βοηθητικού δικαστή, δηλαδή νέοι δικηγόροι να μπορούν να απασχολούνται στα δικαστήρια, διότι με τον τρόπο αυτό, αφενός θα ασχοληθούν οι ίδιοι επαγγελματικά, αφετέρου θα επιταχυνθεί και το έργο της Δικαιοσύνης».

Ποιο θα είναι το πρώτο βήμα μόλις αναλάβετε τα ηνία του Συλλόγου;

«Πρώτο βήμα θα είναι η σύναψη συμμαχιών με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, ΟΕΕ και ΤΕΕ, προκειμένου να διαμορφώσουμε την τελική, κοινή μας πρόταση για τη βελτίωση του φορολογικού – ασφαλιστικού ζητήματος, που είναι για εμάς το μείζον. Ταυτόχρονα, θα κινηθούμε για τη δημιουργία παιδικού σταθμού για τις μητέρες δικηγόρους. Και, πάνω απ’ όλα, θα αναδιοργανώσουμε πλήρως τον Σύλλογο, ώστε τα μέλη του να έχουν μια ανταποδοτικότητα».

Στη συνείδηση του κόσμου οι δικηγόροι φοροδιαφεύγουν. Τι απαντάτε;

«Είναι ένας μύθος. Το ποσοστό φοροδιαφυγής στους δικηγόρους είναι το ίδιο με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες. Και γι’ αυτό το μικρό ποσοστό ευθύνεται το ίδιο το κράτος με την υπέρμετρη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση».

Για την καθυστέρηση της Δικαιοσύνης πολλοί αποδίδουν ευθύνες και στους δικηγόρους. Είναι έτσι;

«Σε καμία περίπτωση. Ο δικηγόρος έχει προσωπικό οικονομικό όφελος από την ταχεία εκδίκαση μίας υπόθεσης. Δεν έχει κανένα λόγο να καταθέσει μία αγωγή και να δικαστεί ύστερα από πέντε χρόνια, ή να αναβάλλεται διαρκώς μία ποινική υπόθεση».

Ήσασταν στενοί φίλοι με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο. Σας είχε εκφράσει φόβους για τη ζωή του;

«Τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο τον γνώριζα πολλά χρόνια. Για όποιον είχε ενασχόληση με το Σύλλογό μας, ο Μιχάλης ήταν από τα πρόσωπα που ξεχώριζαν. Ασφαλώς ήταν και από τους πλέον αγαπητούς και αναγνωρίσιμους συναδέλφους. Η δολοφονία του ήταν ένα τεράστιο σοκ για όλους μας. Η παρακαταθήκη του, τόσο στη δικηγορία όσο και στο Σύλλογό μας, είναι πολύ μεγάλη. Βεβαίως, δεν είχαμε τέτοια στενή σχέση ώστε να μου εκφράσει τυχόν ανησυχίες του. Ούτε γνωρίζω ο,τιδήποτε σχετικό».

Πώς κρίνετε τις επικείμενες προαγωγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και αυτές που έγιναν πρόσφατα στον Άρειο Πάγο;

«Ο τρόπος επιλογής των ανώτατων δικαστών είναι ένα τεράστιο ζήτημα και αφορά την ανεξαρτησία της ίδιας της Δικαιοσύνης. Θα πρέπει να αναθεωρηθεί το σύστημα, με τη συμμετοχή και των Δικηγορικών Συλλόγων σε επίπεδο συμβουλευτικό, κυρίως, όμως, με σοβαρή συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επιλεγεί ένα άλλο μοντέλο, με τελείως αντικειμενικά κριτήρια και με μικρότερη συμμετοχή της κυβέρνησης στην επιλογή, ή αλλιώς να γίνεται η επιλογή ανάμεσα στους ισόβαθμους με κλήρωση».

Τι συνέβη με την υπεξαίρεση των 90.000 ευρώ από τα ταμεία του Συλλόγου;

«Η υπόθεση ερευνάται ακόμη από την Ασφάλεια. Από τη μία πρόκειται για ένα ποινικό αδίκημα, επομένως δεν μπορεί να λάβει πολιτικές διαστάσεις, από την άλλη, όμως, δείχνει την ανοργανωσιά του Συλλόγου μας. Δεν υπάρχει οργανόγραμμα, δεν υπάρχει καθηκοντολόγιο στον Σύλλογο, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να καταλήξουμε ποιος είναι ο υπαίτιος, ούτε καν διοικητικά και πειθαρχικά! Αν υπήρχαν αυτά, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε έστω στην απόδοση κάποιων ευθυνών».

Πηγή: vradini.gr



 
NEWSLETTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού μας
6944 585 396
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr
Dimitris Anastasopoulos


Μαρία Πιτσάκη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6974 416 362
m.pitsaki@xenakis-pitsaki.gr


© 2023
ΜεΤοΔικηγόρο
Δημήτρης Αναστασόπουλος