Η οικονομική εξόντωση του ελεύθερου επαγγελματία – Άρθρο Υποψ. Προέδρου ΔΣΑ, Δημήτρη Αναστασόπουλου, στο skai.gr

26-10-2017 11:02

 

Η οικονομική εξόντωση του ελεύθερου επαγγελματία – Άρθρο Υποψ. Προέδρου ΔΣΑ, Δημήτρη Αναστασόπουλου, στο skai.gr

 

Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας οι ελεύθεροι επαγγελματίες στοχοποιήθηκαν όσο κανένας άλλος επαγγελματικός κλάδος. Αντιμετωπίστηκαν ως μια ανεξάντλητη πηγή εσόδων για το κράτος. Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα δεν δίστασαν να τους στιγματίσουν ως δήθεν φοροφυγάδες.

Έτσι, διαμορφώθηκε ένα απολύτως εχθρικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ο ελεύθερος επαγγελματίας δίνει κυριολεκτικά μάχη επιβίωσης. Ορισμένοι ακόμα αντέχουν. Πολλοί όμως δεν τα κατάφεραν:είτε αποσύρθηκαν από το επάγγελμα είτε μετανάστευσαν στο εξωτερικό.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και το άθροισμα τους καταδεικνύει την εχθρότητα του κράτους. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας σήμερα, ειδικότερα ένας δικηγόρος Αθηνών, αντιμετωπίζει τις εξής φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, όπως απεικονίζονται στα δύο γραφήματα που ακολουθούν:

Όσο αυτή η σφόδρα αντιαναπτυξιακή πολιτική συνεχίζεται οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πνέουν τα λοίσθια. Η συρρίκνωση του αριθμού τουςοδηγεί, μεταξύ άλλων,στη μείωση θέσεων εργασίας και αγοραστικής δύναμης. Χρειάζεται, λοιπόν, εθνικό σχέδιο δράσης τώρα, για τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος. Η σημερινή κυβέρνηση έχει καταδείξει όμως ότι θεωρεί «εχθρούς» τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτωνμόνη λύση αποτελεί η δημιουργία ενιαίου, αρραγούς μετώπου όλων των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό θα έχει ως πρωταρχικό σκοπό να πείσει όλες τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις του τόπουότι η σημερινή φορολογική και ασφαλιστική πολιτική είναι αδιέξοδη και εξοντωτική. Απώτερος σκοπός θα είναι η εκπόνηση ενός νέου πλαισίου οικονομικής πολιτικής που δεν θα έχει ως δόγμα τον κρατικό εναγκαλισμό των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Το πλαίσιο αυτό θα σέβεται πρωτίστως την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ιδίως το δικαίωμα στην περιουσία, καθώς και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αμφότερες περιφρονούνται όταν το άτομο υποβάλλεται σε υπερβολική φορολογική επιβάρυνση.

Δυστυχώς,μέχρι σήμερα το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα αντιμετωπίστηκαν μεμονωμένα και αποσπασματικά, αποσυνδεδεμένα από ένα αναπτυξιακό νομοθετικό πλαίσιο και σε βάρος των δικαιωμάτων του ελεύθερου επαγγελματία. Για τον εξορθολογισμό τους είναι αναγκαία η σύνδεση τους, ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση τους. Ήδη, από πρόσφατα δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση εξετάζει την υιοθέτηση ενιαίας αντιμετώπισης της ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης, με τη θέσπιση ενός ανώτατου ορίου.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα εκτιμάται ότι θα μπορούσε το όριο αυτό να τεθεί στο 55 - 60%, το οποίο, καίτοι είναι μικρότερο από το ισχύον σήμερα 80% και πλέον, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υψηλό. Για εμάς, μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης είναι η συνολική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση του ελεύθερου επαγγελματία να μην ξεπερνάει κατά ανώτατο συνολικό ποσοστό το 40% επί των ετήσιων εισοδημάτων, με την ανάλογη διακύμανση του από τα χαμηλότερα προς τα υψηλότερα εισοδήματα. Θεωρούμε δηλαδή ότι το 40% πρέπει να αποτελεί το ανώτατο ποσοστό επιβάρυνσης. Πρόκειται για μια λύση που είναι ρεαλιστική και δίκαιη, δεδομένου ότι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως στη Γερμανία, το αντίστοιχο ποσοστό συνολικής φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης δεν ξεπερνά το 35%.

Συνεπώς, η μόνη λύση για την ανατροπή της σημερινής εξοντωτικής οικονομικής πολιτικής είναι αφενός η δημιουργία κοινού μετώπου των ελεύθερων επαγγελματιών και αφετέρου η ενιαία αντιμετώπιση φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης, κατά μέγιστο συνολικό ποσοστό 40%.

Πηγή: skai.gr 

 



 
NEWSLETTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού μας
6944 585 396
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr
Dimitris Anastasopoulos


Μαρία Πιτσάκη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6974 416 362
m.pitsaki@xenakis-pitsaki.gr


© 2023
ΜεΤοΔικηγόρο
Δημήτρης Αναστασόπουλος