Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Υποψήφιων Δικηγόρων αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό γεγονός, αφού σηματοδοτεί το πέρασμα από την ιδιότητα του ασκούμενου δικηγόρου σε αυτή του δικηγόρου. Παρότι όμως η επιτυχία στις εξετάσεις συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει κανείς να ασκήσει το δικηγορικό επάγγελμα, τα τελευταία χρόνια δεν δίνεται σε αυτές η βαρύτητα που πρέπει.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση πως πρόκειται για απολύτως τυπικές εξετάσεις που μοναδικό σκοπό έχουν την είσπραξη του ιδιαιτέρως υψηλού, αναλογικά με το μισθό του σημερινού ασκουμένου, παραβόλου συμμετοχής που μαζί με τα έξοδα για τη χορήγηση πιστοποιητικού άσκησης και το απαιτούμενο παράβολο στο Δικηγορικό Σύλλογο ξεπερνά το ποσό των 70 ευρώ. Χαρακτηριστικό της προχειρότητας με την οποία διοργανώνεται ο Διαγωνισμός είναι και η τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων η οποία επεκτείνει το χρόνο της άσκησης ουσιαστικά σε δύο και πολλές φορές δυόμιση έτη. Αποτέλεσμα της καθυστέρησης αυτής είναι ότι οι εξετάσεις έχουν καταλήξει να διενεργούνται αντί τους μήνες Απρίλιο και Οκτώβριο, όπως ορίζει η παρ.2 του άρθρου 19 του Κώδικα Δικηγόρων, τον Ιούλιο και το Δεκέμβριο.
Επιπλέον, οι συνθήκες διεξαγωγής των εξετάσεων τα τελευταία χρόνια είναι το λιγότερο απαράδεκτες και η απουσία ΔΣΑ και ΕΑΝΔΑ κάτι παραπάνω από προφανής, χωρίς σαφώς να αποτελεί δικαιολογία το γεγονός ότι αυτές διοργανώνονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι πολλά, με πιο σημαντικό από αυτά την ανεπάρκεια των αιθουσών που λαμβάνουν χώρα οι εξετάσεις. Ιδιαίτερα τη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό και μια αλλαγή προς το καλύτερο. Εντούτοις οι συνθήκες στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Υποψήφιων Δικηγόρων Α΄ 2020 ήταν για ακόμη μια φορά απογοητευτικές με την πλειοψηφία των αιθουσών να μη διαθέτουν κλιματισμό, την ώρα που οι εξετάσεις γίνονταν το τριήμερο 24-26 Ιουλίου με ιδιαιτέρως υψηλές θερμοκρασίες. Παράλληλα, παρά τον τεράστιο αριθμό συμμετεχόντων δεν υπήρξε κανένα μέτρο προστασίας ιδιαίτερα κατά την πρώτη μέρα των εξετάσεων, όταν και περισσότερα από 600 άτομα αναγκάστηκαν κυριολεκτικά να βρεθούν ο ένας πάνω στον άλλο προκειμένου να περάσουν στις αίθουσες. Όλα τα παραπάνω προβλήματα αποδεικνύουν μεταξύ άλλων το πως αντιλαμβάνεται ο Σύλλογος τους νέους που εισέρχονται στο στίβο της δικηγορίας.
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Υποψήφιων Δικηγόρων Β’ 2020 που επίκειται το Δεκέμβριο, αναμένεται δυστυχώς βάσει των σημερινών δεδομένων να γίνει σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Επιβάλλεται για τον λόγο αυτό η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των συμμετεχόντων και τη διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών. ΔΣΑ και ΕΑΝΔΑ πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα και όχι να λειτουργήσουν για πολλοστή φορά ως απλοί θεατές, αρκούμενοι σε κενές περιεχομένου ανακοινώσεις εκ των υστέρων !
Βασίλης Προζυμάς-Ασκούμενος Δικηγόρος Αθηνών, LLM Social Protection Law
6944 585 396 | |
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr | |
Dimitris Anastasopoulos |