ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «σκοπιανό»
Καταδίκη της χρήσης βίας - Δημοψήφισμα για τη «Συμφωνία των Πρεσπών»
Αθήνα, 20-1-2019
Συστατικά στοιχεία της Δημοκρατίας μας είναι η ελευθερία του λόγου και η ελευθερία του συνέρχεσθαι. Χωρίς αυτά τα δύο θεμελιώδη δικαιώματα, Δημοκρατία δεν υπάρχει. Δυστυχώς, αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε την προσβολή και των δύο.
Ειδικά κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 20-1-2019 στο Σύνταγμα, για το «σκοπιανό», παρακολουθήσαμε όλοι με οργή την εκτεταμένη χρήση βίας, τόσο από μια οργανωμένη ομάδα «επαγγελματιών» του είδους, όσο όμως και από τα κρατικά όργανα. Ο στόχος προφανής. Η καταδίκη όλων των θεσμικών φορέων για όσα συνέβησαν θα πρέπει να είναι άμεση και απερίφραστη.
Σε ό,τι αφορά το ίδιο το επίμαχο ζήτημα, το «σκοπιανό», τα όσα καθημερινά εξελίσσονται, που φτάνουν ακόμα και σε κατηγορίες περί απόπειρας εξαγοράς ψήφων βουλευτών, καθιστούν αναγκαία την προσφυγή στη βούληση του λαού, δια της διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Ο σοφός συνταγματικός νομοθέτης προέβλεψε αυτή τη δυνατότητα για σημαντικά εθνικά ζητήματα. Η Δημοκρατία μας θα βγει ενισχυμένη μόνο μέσω της γνήσιας έκφρασης του λαού. Αντιθέτως, θα βγει πληγωμένη, και ο λαός μας διχασμένος, αν ένα κρίσιμο εθνικό θέμα επιχειρηθεί να επιλυθεί με μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με αβέβαια κριτήρια και σκοπιμότητες. Και αναφέρω «επιχειρηθεί να επιλυθεί», γιατί δεν θα υπάρξει στην πραγματικότητα επίλυση του, χωρίς μια ευρεία πλειοψηφία. Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης μας, της Ένωσης Ελλήνων Νομικών e-Θέμις (www.ethemis.gr) με απόφαση του της 17ης-1-2019 υιοθέτησε τις ακόλουθες θέσεις:
A. Το «Σκοπιανό» είναι ένα από τα σπουδαιότερα εθνικά ζητήματα. Είναι ανεπίτρεπτο να «λυθεί» κατά τον τρόπο που δρομολογείται, με την υπερψήφισή του από μια οριακή πλειοψηφία στη Βουλή, που μάλιστα φαίνεται ότι θα επιτευχθεί υπό εξαιρετικά ιδιόμορφες συνθήκες.
Β. Ο ελληνικός λαός πρέπει να εκφραστεί για το περιεχόμενο της συμφωνίας με συνταγματικώς προβλεπόμενο τρόπο, ήτοι με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αφού προηγηθεί οργανωμένος διάλογος, επιστημονικού, αλλά και ευρύτερου χαρακτήρα, με παράθεση ισομερώς όλων των επιχειρημάτων, ένθεν κακείθεν. Στις δημοκρατίες κυρίαρχος είναι ο λαός, τη βούληση του οποίου οφείλει να εκφράζει η Βουλή.
Γ. Στη δημοκρατία, όλες οι απόψεις είναι εξίσου σεβαστές. Για το λόγο αυτό είναι απαράδεκτα τα φαινόμενα απόπειρας εκφοβισμού βουλευτών που παρατηρούνται τις ημέρες αυτές. Τα φαινόμενα αυτά, σε συνδυασμό με το έλλειμμα υπεύθυνης ενημέρωσης, που και η Κυβέρνηση με ανακοίνωση της αναγνωρίζει ότι υφίσταται, καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την επιλογή ενός οργανωμένου διαλόγου, μετά την ολοκλήρωση του οποίου θα δοθεί ο λόγος στο λαό, δια δημοψηφίσματος.
Την ίδια ακριβώς θέση εκφράζει και ο Συνδυασμός μας στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, «Ο Δικηγόρος -Όλοι εμείς, μαζί», με τον οποίο λάβαμε κατά τις αρχαιρεσίες του 2017 την εμπιστοσύνη του 43% των συναδέλφων μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε όλο το νομικό κόσμο της χώρας να πάρει θέση στο εθνικό αυτό ζήτημα.
Δημήτρης Αναστασόπουλος
Πρόεδρος Ε.Ε.Ν.e-Θέμις
Σύμβουλος ΔΣΑ
Επικεφαλής του Συνδυασμού
«Ο Δικηγόρος – Όλοι εμείς, μαζί»
6944 585 396 | |
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr | |
Dimitris Anastasopoulos |