3 στους 5 νέους δικηγόρους σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν μόνιμα το επάγγελμα τον τελευταίο χρόνο

14-07-2021 13:09

84% κρίνουν θετικά τη διαδικασία ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης

30 Ιουνίου 2021

62% των νέων και ασκούμενων δικηγόρων σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν μόνιμα το δικηγορικό επάγγελμα τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα* που οργάνωσαν 20 νέοι και ασκούμενοι δικηγόροι, με την υποστήριξη του Συνδυασμού του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών «Με Το Δικηγόρο».

Στην έρευνα που ξεκίνησε τον Απρίλιο και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2021, αναζητήθηκαν στάσεις και απόψεις των νέων δικηγόρων για το περιβάλλον του επαγγέλματος και τα προβλήματα που έχουν διαχρονικά, αλλά κυρίως τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας.

Το αποκαρδιωτικό στοιχείο της προοπτικής εγκατάλειψης του δικηγορικού επαγγέλματος από τόσο μεγάλο ποσοστό, αναδεικνύει τα προβλήματα που είχε όλο το δικηγορικό σώμα στη διάρκεια της πανδημίας και  τα τεράστια προβλήματα που βίωσαν ιδιαιτέρως οι νέοι δικηγόροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τις απαντήσεις, 20% νέων και ασκούμενων δικηγόρων χρειάστηκε να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον λόγω απώλειας της θέσης εργασίας τους.

Παράλληλα 45% των νέων και ασκούμενων δικηγόρων δήλωσαν πως το εισόδημά τους μειώθηκε, ενώ σε 38% παρέμεινε ίδιο και 94% δεν θεωρούν αρκετά τα μέτρα στήριξης που τους αφορούσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι νέοι δικηγόροι επιπλέον θεωρούν ότι δεν είχαν την πρέπουσα υποστήριξη από τα αρμόδια και θεσμικά όργανα.

Αναφορικά με τα διαχρονικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα δικηγόροι, επιφυλάσσουν μια γενικότερη αρνητική κριτική για αρκετά σημεία. Συγκεκριμένα:

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα της δικηγορικής άσκησης που είναι κατ΄ ελάχιστον 18 μήνες, 2 στους 3 (67%) το θεωρούν υπερβολικό και θα προτιμούσαν ιδανικά η δικηγορική άσκηση να διαρκεί 12 μήνες (54%) ή και λιγότερο από 12 μήνες (20%).

52% απαντούν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι με την έως τώρα επαγγελματική τους αποκατάσταση, ενώ και το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο καθώς το ποσοστό που δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι με την προοπτική ανέλιξης στον χώρο εργασίας φτάνει το 66%.

Γενικώς σε μια δύσκολη δουλειά που ξεπερνά κατά κανόνα τα συνηθισμένα ωράρια (σχεδόν 1 στους 2 εργάζεται 9-10 ώρες και ένα σχεδόν 15% πάνω από 10 ώρες, το 80% δεν είναι ικανοποιημένοι από το μισθό που λαμβάνουν.

Στην ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένοι από τις αρμοδιότητες που τους αναθέτονται, το ΝΑΙ, έστω και οριακά, υπερτερεί του ΟΧΙ (53% /43%)

Σε συντριπτικό ποσοστό (84%) οι νέοι και ασκούμενοι δικηγόροι κρίνουν θετικά τη διαδικασία ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης μέχρι αυτή τη στιγμή και μόνο 17% την κρίνουν αρνητικά.

Αντιθέτως 74% κρίνουν αρνητικά έως πολύ αρνητικά τη συμπεριφορά των δικαστικών υπαλλήλων εν γένει και μόνο 12 % την κρίνουν απλώς θετική.

Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Αναστασόπουλος«Δυστυχώς από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι νέες και οι νέοι δικηγόροι είναι απογοητευμένοι από το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να εργαστούν και να αναπτυχθούν. Αισθάνονται ότι τα θεσμικά όργανα τους έχουν γυρίσει την πλάτη και δεν λαμβάνουν ουσιαστική υποστήριξη από πουθενά. Έχουμε, όμως, υποχρέωση να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο υποστηρικτικό και τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι νέοι δικηγόροι, που κατά κοινή ομολογία είναι σήμερα εξοπλισμένοι με πολλά προσόντα και δυνατότητες, να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς και ικανοποιημένοι από την εργασία τους. Έχουμε επίσης το καθήκον να εμπνεύσουμε τους νέους δικηγόρους για το μέλλον τους, καθώς το γεγονός ότι οι 2 στους 3 δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι με την προοπτική ανέλιξης στον χώρο εργασίας, δεν περιποιεί τιμή για κανέναν μας και καταδεικνύει την έλλειψη θεσμικής πρόνοιας μέχρι σήμερα»

 

* Η έρευνα πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά σε νέους (43%) και ασκούμενους (57%) δικηγόρους από τις 19 Απριλίου 2021 μέχρι τις 19 Μαίου 2021 με βάση ερωτηματολόγιο. Απάντησαν 610 δικηγόροι ηλικίας από 22 έως 43 ετών με τους 498 να είναι από 23 έως 30 ετών. Τέλος, ένα ενδιαφέρον επίσης στοιχείο της έρευνας είναι ότι 3 στους 4 που απάντησαν ήταν γυναίκες δικηγόροι.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Magazino μας «Με το Δικηγόρο» .



 
NEWSLETTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού μας
6944 585 396
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr
Dimitris Anastasopoulos


Μαρία Πιτσάκη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6974 416 362
m.pitsaki@xenakis-pitsaki.gr


© 2023
ΜεΤοΔικηγόρο
Δημήτρης Αναστασόπουλος