Η απόφαση της 9ης Απριλίου για την αναβολή του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Υποψήφιων Δικηγόρων Α΄ 2021, μόλις μια εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή του, ήρθε για ακόμη μια φορά να επιβεβαιώσει με το χειρότερο τρόπο αυτό που εδώ και χρόνια είναι γνωστό. Πόσο χαμηλά δηλαδή ιεραρχούνται στην ατζέντα των Δικηγορικών Συλλόγων και της Ολομέλειας τα ζητήματα που αφορούν τους ασκούμενους δικηγόρους. Από την κατοχύρωση ουσιωδών δικαιωμάτων τους, όπως η θέσπιση κατώτατης αμοιβής τους, μέχρι τη διεξαγωγή των εξετάσεων για την απόκτηση της δικηγορικής ιδιότητας, οι ασκούμενοι δικηγόροι υφίστανται διαρκώς μια υποτιμητική αντιμετώπιση για την οποία εδώ και δεκαετίες καμία προσπάθεια δεν έχει γίνει ,με σκοπό αυτή να εξαλειφθεί και να βελτιωθεί επιτέλους η θέση τους.
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Υποψήφιων Δικηγόρων ανέκαθεν αποτελούσε μια προβληματική διαδικασία, ενώ η τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων και εν συνεχεία του ΦΕΚ για την ορκωμοσία, οδηγούσε την πλειοψηφία των ασκουμένων δικηγόρων να παραμένουν στο καθεστώς αυτό για χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο των 18 μηνών. Η κατάσταση όμως πλέον ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Σίγουρα οι συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί με την πανδημία του κορονοϊού έχουν επιφέρει τεράστιες αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής. Παρ’ όλ’ αυτά δεν είναι δυνατόν η πανδημία να αποτελεί δικαιολογία για όλα τα κακώς κείμενα. Η Ολομέλεια, η οποία ήδη είχε αναλάβει εδώ και καιρό την ευθύνη για τη διοργάνωση του Διαγωνισμού με πρόσχημα την ομαλή διεξαγωγή του, έβλεπε εδώ και μήνες το τι ερχόταν. Εντούτοις, παρότι είχε επαρκές χρονικό διάστημα από την προκήρυξη των εξετάσεων στις 10/2/2021, όχι μόνο δεν φρόντισε να ζητήσει από την Πολιτεία την ηλεκτρονική εξέταση των υποψηφίων αλλά παράλληλα άφησε και στο σκοτάδι τους εξεταζόμενους, οι οποίοι πέρα από το άγχος του διαβάσματος είχαν να αντιμετωπίσουν και το άγχος της διεξαγωγής των εξετάσεων. Είναι απορίας άξιο γιατί την ώρα που όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και διοργανώνουν ηλεκτρονικές εξεταστικές για χιλιάδες φοιτητές, κάτι ανάλογο δεν μπορεί να συμβεί και με τις εξετάσεις των ασκούμενων δικηγόρων, όταν μάλιστα για τις αντίστοιχες εξετάσεις της επάρκειας υπήρξε έγκαιρα νομοθετική πρόβλεψη για την ηλεκτρονική διεξαγωγή τους.
Η Ολομέλεια υπό την πίεση του χρόνου αποφάσισε εν τέλει, εντελώς ξαφνικά και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, την δια ζώσης προφορική εξέταση των υποψηφίων μέσα σε δύο σαββατοκύριακα. Η απόφαση αυτή εκ πρώτης όψεως μπορεί να δίνει τέλος στην αγωνία των εξεταζόμενων, οι οποίοι δε θα χάσουν άλλο πολύτιμο χρόνο για την απόκτηση της πολυπόθητης άδειας, εντούτοις σίγουρα δεν αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή, με δεδομένο ότι δύσκολα θα αποφευχθεί ο συνωστισμός των υποψηφίων, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε εύκολα να αποφευχθεί, αν εξαρχής υπήρχε η κατάλληλη και απαραίτητη πρόβλεψη για την ηλεκτρονική εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων. Παράλληλα δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει και τα ζητήματα διαβλητότητας που ανακύπτουν από το συγκεκριμένο τρόπο εξέτασης που υιοθετήθηκε.
Ευχή όλων, αφενός οι εξετάσεις να κυλήσουν ομαλά δίνοντας τέλος στην ταλαιπωρία των υποψηφίων, αφετέρου αυτή η συνθήκη που διαμορφώθηκε να αποτελέσει μάθημα, ώστε μελλοντικά να δίνεται η δέουσα βαρύτητα τόσο στις εξετάσεις, όσο και στα μεγαλύτερα και σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους ασκούμενους δικηγόρους, τα οποία μένουν χωρίς λύση εδώ και χρόνια.
Βασίλης Προζυμάς, Δικηγόρος Αθηνών, LLM
6944 585 396 | |
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr | |
Dimitris Anastasopoulos |