Το τελικό σχέδιο για το δικαστικό χάρτη

31-01-2024 09:09

Το τελικό σχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη στο υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης. Πολύ επιγραμματικά, σχεδόν 1.000 δικαστές προστίθενται στο σύστημα εκδίκασης σοβαρών υποθέσεων με χρηματικό αντικείμενο έως 250.000€, σε μια απέλπιδα προσπάθεια τόνωσης της Δικαιοσύνης η οποία πάσχει βραδύτητας και αναποτελεσματικότητας. Πρόκειται για την πιο ριζοσπαστική τομή στη Δικαιοσύνη εδώ και πολλές δεκαετίες  η οποία ενέχει ένα ρίσκο το οποίο καλείται να κερδίσει η ηγεσία του Υπουργείου. Το πιο καινοτόμο μέτρο αποτελεί η ενοποίηση των πολιτικών δικαστηρίων του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, ήτοι των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία.

Το νομοσχέδιο προβαίνει σε μια ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού και των δικαστικών υπηρεσιών με την ενσωμάτωση των Ειρηνοδικών στους πρωτοδίκες. Εν προκειμένω, 962 ειρηνοδίκες θα αναβαθμιστούν σε επίπεδο επετηρίδας και θα δικάζουν στα νέα Κεντρικά Πρωτοδικεία όντας πλέον Πρωτοδίκες. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα που απαιτεί χωρικές αναδιαρθρώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό της ενοποίησης του πρώτου βαθμού σε κάθε νομό θα υπάρχει μόνον ένα κεντρικό πρωτοδικείο ενώ όλα τα ειρηνοδικεία που λειτουργούν σήμερα στις πρωτεύουσες των νομών καταργούνται. Συναφώς καταργούνται τα μικρά επαρχιακά ειρηνοδικεία τα οποία λόγω μικρής ύλης υπολειτουργούσαν. Φυσικά το μέτρο αυτό δε θα τύχει εφαρμογής για τα δικαστήρια των νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών. Για παράδειγμα, στο Αίγιο κλείνει το Ειρηνοδικείο και μετατρέπεται σε μικρό Πρωτοδικείο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην περίπτωση της Αττικής στην οποία καταργούνται τα 13 ειρηνοδικεία που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα και στη θέση αυτών εισέρχονται 6 μικρά Πρωτοδικεία, που θα εδρεύουν σε Περιστέρι, Μαρούσι, Κορωπί, Λαύριο, Ίλιον και Αγία Παρασκευή. Το μέτρο αυτό ελήφθη στο πλαίσιο προσπάθειας αποσυμφόρησης του Πρωτοδικείου Αθηνών και διευκόλυνσης των πολιτών που κατοικούν στα προάστια της Αττικής.

Ξεχωριστής μνείας χρήζει η περίπτωση του μεγαλύτερου Πρωτοδικείου της χώρας, αυτό των Αθηνών το οποίο διασπάται σε δύο τμήματα: ένα ποινικό και ένα πολιτικό. Το μεν πρώτο θα στεγάζεται στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, το δε, δεύτερο στο δικαστικό μέγαρο που δημιουργείται ήδη πίσω από τον Άρειο Πάγο. Φυσικά, τα δύο πρωτοδικεία θα έχουν ενιαία διοίκηση, όπως ισχύει σήμερα, ενώ οι δικαστές θα υπηρετούν στο ποινικό ή στο πολιτικό πρωτοδικείο για μία διετία.

Παράλληλα προβλέπεται ότι η κατά τόπον αρμοδιότητα των δικαστικών υποθέσεων του σύνολο των δήμων των νοτίων προαστίων της Αθήνας μεταφέρεται στα δικαστήρια του Πειραιά. Ως εκ τούτου πάνω από ενάμισι εκατομμύριο πολίτες θα δικάζουν τις υποθέσεις τους στο δικαστικό μέγαρο του Πειραιά το οποίο θα στεγαστεί σε νέο κτίριο.

Τέλος, αναφορικά με τα Εφετεία ορθώς αποφασίστηκε πως δε θα κλείσει κανένα από τα 19 που λειτουργούν σήμερα ανά την επικράτεια. Πάραυτα, θα υπάρξει μια χωροταξική ανακατανομή αφού σε πολλά επεκτείνεται η κατά τόπον αρμοδιότητά τους. Για παράδειγμα τα λειτουργούντα στο νομό Λακωνίας Πρωτοδικεία Σπάρτης και Γυθείου, εκ των οποίων το πρώτο υπάγεται στο Εφετείο Ναυπλίου και το δεύτερο στο Εφετείο Καλαμάτας, θα ενοποιηθούν στη Σπάρτη και θα εντάσσονται στο Εφετείο Καλαμάτας.



 
NEWSLETTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού μας
6944 585 396
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr
Dimitris Anastasopoulos


Μαρία Πιτσάκη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6974 416 362
m.pitsaki@xenakis-pitsaki.gr


© 2023
ΜεΤοΔικηγόρο
Δημήτρης Αναστασόπουλος