Το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. κατά τη συνεδρίασή του στις 14.2.2024 αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παράταση έως και τις 22-2-2024 της στοχευμένης αποχής, όπως αυτή αποφασίστηκε στις 9-2-2024. Τόσο στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ όσο και στις προηγούμενες, η θέση της Παράταξης μας παρέμεινε πάγια και αμετάβλητη.
Η θέση της ήταν η κάτωθι, όπως διατυπώθηκε σαφώς για μια ακόμη φορά από τον Επικεφαλής μας Δημήτρη Αναστασόπουλο:
Από την αρχή της θέσης στον δημόσιο διάλογο του νομοσχεδίου για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εκφράσαμε δημόσια τις ενστάσεις μας για σειρά ρυθμίσεων που εισάγονται με τις προτεινόμενες διατάξεις, οι οποίες μάλιστα διαμορφώθηκαν χωρίς συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας και των δικηγορικών συλλόγων.
Το νομοσχέδιο όπως εισήχθη τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή περιέχει βελτιώσεις σε σχέση με το αρχικό κείμενο οι οποίες όμως δεν είναι επαρκείς και δεν ικανοποιούν σε ικανοποιητικό βαθμό τις προτάσεις που εισέφεραν οι επιστημονικοί φορείς και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι.
Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε και μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση την εμμονή του Υπουργείου σε αλλαγές στο άρθρο 349 ΚΠΔ σε σχέση με την αναβολή της συζήτησης για κώλυμα στο πρόσωπο του διαδίκου ή του συνηγόρου του, που επιμένουν να αντιμετωπίζουν τιμωρητικά το δικηγόρο μόνο και μόνο διότι κάνει τη δουλειά του. Η δαιμονοποίηση των αιτημάτων αναβολής και η αναγωγή τους σε βασικό παράγοντα της καθυστέρησης στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης διακατέχεται από θεσμικό λαϊκισμό, που εν τέλει βλάπτει την προσπάθεια για ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών απονομής της δικαιοσύνης.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την άρνηση της έχουσας την νομοθετική πρωτοβουλία κυβέρνησης στις αναγκαίες βελτιώσεις, των οποίων την αναγκαιότητα έχει αναδείξει το δικηγορικό σώμα και η επιστημονική κοινότητα επιβάλλεται η συμβολική ανάδειξη της αντίθεσης του δικηγορικού σώματος στις προτεινόμενες ρυθμίσεις με την αποχή των δικηγόρων από τις ποινικές δίκες την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου στην Βουλή και την αμέσως προηγούμενη μέρα, σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν έχουν σημαντικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο στην κατεύθυνση που έχει χαράξει το ΔΣ του ΔΣΑ με την υιοθέτηση του ψηφίσματος Κακλαμάνη – Αναστασόπουλου – Μαντά.
Στον αντίποδα, το ΔΣ του ΔΣΑ κατά πλειοψηφία υποστηρίζοντας ότι έως σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί κάποια κυβερνητική εξαγγελία για τα ζητήματα του κλάδου και ενόψει της εισαγωγής προς ψήφιση στη Βουλή του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παράταση έως και τις 22-2-2024 της στοχευμένης αποχής,
Επίσης αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, την πραγματοποίηση καθολικής αποχής την ημέρα ψήφισης του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Συγκεκριμένα αποφάσισε την στοχευμένη αποχή:
- από όλες τις ποινικές δίκες, εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα,
- από δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου τομέα πλην ΟΤΑ
- από όλες τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας (δίκες, διαδικαστικές πράξεις κλπ) - από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και funds - από την εγγραφή προσημειώσεων υποθήκης όταν ο δανειολήπτης είναι νομικό πρόσωπο
Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:
•Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών.
• Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι (6) έτη στον α’ και επτά (7) έτη στον β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαπέντε (15) έτη στον α΄ βαθμό και δεκαοκτώ (18) έτη στο β’ βαθμό.
• Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.
• Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.
• Σε αυτόφωρα και συνοδείες
Ως προς τις Αναβολές:
Για την διευκόλυνση των συναδέλφων επιτρέπεται η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του απόντος συναδέλφου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.
Σημειώνεται ότι το πλαίσιο της αποχής πρέπει να εφαρμόζεται είτε υφίσταται υποχρέωση έκδοσης γραμματίου προείσπραξης εισφορών είτε υπάρχει απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 61 παρ. 3 του Κώδικα Δικηγόρων, όπως μεταξύ άλλων τις περιπτώσεις που εκπροσωπούν το δημόσιο, ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με σύμβαση πάγιας αντιμισθίας ή εκπροσωπούν δικαιούχους Νομικής Βοήθειας και Ευεργετικής Πενίας.
ΥΠΕΡ ψήφισαν: ο Πρόεδρος κ. Δημήτριος Βερβεσός, ο Αντιπρόεδρος Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, ο Αντιπρόεδρος κ. Αλέξανδρος Μαντζούτσος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Χρήστος Κακλαμάνης, ο Ταμίας κ. Κωνσταντίνος Καρέτσος, και οι Σύμβουλοι κ.κ. Ιωάννης Αβαρκιώτης, Ευστάθιος Αναλυτής, Ευάγγελος Αυγουλάς, Μαρινέττα Γούναρη-Χατζησαράντου, Άννα Ζουρνατζή, Μιχαήλ Καλαντζόπουλος, Ιωάννης Κάπος, Δημήτριος Λυρίτσης, Θεόδωρος Μαντάς, Χρυσούλα Μαρινάκη και Χριστίνα Τσαγκλή.
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ με την οποία εισηγούνται την μη παράταση της στοχευμένης αποχής και την πραγματοποίηση καθολικής αποχής δύο (2) ημερών την προηγούμενη ημέρα και την ημέρα ψήφισης του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ψήφισαν οι Σύμβουλοι κ.κ. Δημήτριος Αναστασόπουλος, Φώτιος Γιαννούλας, Σωτήριος Διαμαντόπουλος, Θωμάς Καμενόπουλος, Στυλιανός Λεριός και Ζώης Σταυρόπουλος
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ με την οποία εισηγείται την άμεση προκήρυξη της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου και καθολική αποχή μέχρι την πραγματοποίησή της, υπέβαλε ο Σύμβουλος κ. Αντώνης Αντανασιώτης, την οποία και ψήφισε.
Την αντιπαραθετική πρόταση του Συμβούλου Αντώνη Αντανασιώτη ψήφισαν και οι Σύμβουλοι κ.κ. Ευγενία Κουνιάκη και Γεώργιος Βλάχος.