Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣΑ με την Υπουργό Εργασίας εχθές στις 27.2.2024 σχετικά με το επίδομα μητρότητας

28-02-2024 01:39

Έπειτα από πρωτοβουλία του επικεφαλής της παρατάξεως μας Δημήτρη Χρ. Αναστασόπουλου, σε εκτέλεση απόφασης του ΔΣ του ΔΣΑ, αντιπροσωπεία του αποτελούμενη από τον ίδιο και τους Ανδρέα Κουτσόλαμπρο (Αντιπρόεδρο) και  Κώστα Καρέτσο (Ταμία) πραγματοποιήθηκε σύντομη συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας κ. Δόμνα Μιχαηλίδου. Βασικό αίτημα της αντιπροσωπείας αποτέλεσε η αναδρομική χορήγηση της εννεάμηνης επιδότησης μητρότητας της ΔΥΠΑ σε όλες τις μητέρες αυτοαπασχολούμενες που γέννησαν από 1.1.2023 και μετά.

Παραδόθηκε επιστολή υπογραφόμενη από μητέρες δικηγόρους, που ήδη έχει επιδοθεί στο Υπουργείο και στο γραφείο του Πρωθυπουργού, και δύο γνωμοδοτήσεις της Νομικής Υπηρεσίας του ΔΣΑ που στηρίζουν νομικά το αίτημα.

Στη συνέχεια επακολούθησε συνάντηση με το Διευθυντή του Γραφείου της Υπουργού και τις νομικές συμβούλους του Υπουργείου, όπου υπήρξε λεπτομερής συζήτηση επί των ακόλουθων θεμάτων:

  1. Για την αναδρομική χορήγηση της εννεάμηνης παροχής μητρότητας, παρουσιάστηκαν οικονομικά στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των δικηγόρων που γεννούν κατ’έτος καθώς και με τα αποθεματικά του ειδικού λογαριασμού ανεργίας, τεκμηριώνοντας ότι δε θα υπάρξει καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Τέλος τονίστηκε η άνιση μεταχείριση με τις έμμισθες συναδέλφους, που λαμβάνουν την επιδότηση αυτή αναδρομικά από τέλος του 2022. Επί του ζητήματος αυτού δεν φαίνεται να υπάρχει καταρχήν θετική ανταπόκριση από την Υπουργό, ωστόσο επιφυλάχθηκε να απαντήσει αφού μελετήσει το θέμα με τη νομική της υπηρεσία.
  2. Προτάθηκε η ρύθμιση του θέματος της άνισης μεταχείρισης των ανδρών ασφαλισμένων δικηγόρων Αθηνών, που στερούνται το πενιχρό έστω επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού, και αναγκάζονται να προσφεύγουν και να δικαιώνονται είτε στην Διοικητική Επιτροπή του e-ΕΦΚΑ είτε στα Δικαστήρια. Επί του ζητήματος αυτού υπήρξε θετική στάση από πλευράς Υπουργείου.
  3. Επαναφέρθηκε το ζήτημα της ασφαλιστικής ικανότητας, για το οποίο υπήρξε ενημέρωση πως θα κατατεθεί τροπολογία τις επόμενες ημέρες (με κάποιες εξαιρέσεις στη χορήγηση ικανότητας πχ.ανήλικα τέκνα ή σε ασφαλισμένους με χρόνια προβλήματα υγείας) , ενώ δεν θα επανέλθει η ευνοϊκή ρύθμιση της χορήγησης ικανότητας με μόνη την πληρωμή των εισφορών υγείας του προηγουμένου έτους. 
  4. Τέλος, συζητήθηκε το κομβικό ζήτημα της αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων ή άλλης βιώσιμης ρύθμισης πολλών δόσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση της αποσύνδεσής της από την καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Το αίτημά αυτό εξετάζεται από το Υπουργείο χωρίς να υπάρχει ακόμη κάτι απτό και άμεσο στον ορίζοντα.

Δυστυχώς η άποψη του Υπουργείου «για επιστροφή στην κανονικότητα» σε ό,τι αφορά 3ο και 4ο θέμα, καθώς και το ότι οι ρυθμίσεις και εξαιρέσεις στην καταβολή εισφορών μειώνουν την εισπραξιμότητα, δεν είναι καθόλου σύμφωνη με την πάγια θέση του ΔΣΑ.  



 
NEWSLETTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού μας
6944 585 396
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr
Dimitris Anastasopoulos


Μαρία Πιτσάκη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6974 416 362
m.pitsaki@xenakis-pitsaki.gr


© 2023
ΜεΤοΔικηγόρο
Δημήτρης Αναστασόπουλος