Μεταστεγάζεται το ΣτΕ για την επόμενη τετραετία-Που θα μετακομίσει;-Τα προβλήματα

08-03-2024 01:33

Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, με τη λήξη του δικαστικού έτους πρόκειται να αλλάξει στέγαση το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας. Το ΣτΕ το οποίο, ως γνωστόν στεγάζεται στο ιστορικό και διατηρητέο κτήριο του Αρσακείου, ιδιοκτησίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, πρόκειται να μεταστεγαστεί για την επόμενη τετραετία.

Η ανάγκη επισκευής και εκτεταμένης συντήρησης του υπάρχοντος κτηρίου κατέστησαν επιτακτική τη μεταστέγαση του υπάρχοντος κτηρίου, το οποίο μισθώνει μέχρι και σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη λειτουργία του ΣτΕ.

Οι συνέπειες αυτής της "μετακόμισης έχουν διττή φύση, τόσο δικονομική όσο και οικονομική. Αναφορικά με την πρώτη οι μεγάλες καθυστερήσεις που ήδη παρατηρούνται στην έκδοση των αποφάσεων πρόκειται να ενταθούν δεδομένου ότι η μεταστέγαση συνεπάγεται και παύση λειτουργίας του δικαστηρίου ελλείψει νέων χώρων.

Τούτο έχει βαρύνουσα σημασία μιας και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι εκκρεμείς υποθέσεις την παρούσα στιγμή ανέρχονται τουλάχιστον σε 12.000. Προς τον σκοπό τούτο άλλωστε ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέθεσε στην Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία εξειδικεύεται στην αξιολόγηση δικαστικών συστημάτων, την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τις καθυστερήσεις και αναβολές στο ΣτΕ.

Το ένα μέρος του πρόκειται να μεταφερθεί στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου ενώ το άλλο στην οδό Ιπποκράτους. Το μεν πρώτο θα νοικιαστεί με μηναίο μίσθωμα 200.000 ευρώ. ήτοι 2,4 εκατ. ευρώ ανά έτος και κατ' επέκταση 9,6 εκατ. ευρώ για μία τετραετία (που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση των εργασιών). Σ' όλα αυτά τα έξοδα φυσικά προστίθενται τα έξοδα μετακίνησης στο νέο κτήριο, τα έξοδα εσωτερικής διαμόρφωσης των χώρων και των κτηρίων καθώς και τα έξοδα μεταφοράς του εξοπλισμού και των φακέλων, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος να ανέρχεται κοντά στα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Στο δε άλλο κτίριο της Ιπποκράτους θα στεγαστούν οι περίπου 70 επίκουροι δικαστές, οι οποίοι για πρώτη φορά θα συνδράμουν στο έργο των συμβούλων Επικρατείας. Η έκταση του ανέρχεται στα 650 τ.μ. και το μηνιαίο μίσθωμα θα είναι στο ποσό των 10.000 ευρώ, δηλαδή ετησίως 120.000 ευρώ και στην πενταετία 600.000 ευρώ. Συνολικά και για τα δύο αυτά κτίρια τα μισθώματα θα ανέλθουν στο ποσό των 10,2 εκατ. ευρώ, πλέον των άλλων αναγκαίων δαπανών.
Με άλλα λόγια, οι συνολικές δαπάνες για τα ενοίκια, τη μεταστέγαση κ.λπ. θα ξεπεράσουν το ύψος των επισκευαστικών έργων (13,2 εκατ. ευρώ).

Δαπάνες επισκευών

Οι επισκευές στο Αρσάκειο, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι αρχικού προϋπολογισμού 13,2 εκατ. ευρώ και με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.

Η σύμβαση αποκατάστασης του Αρσακείου υπεγράφη με ανάδοχο του έργου την εταιρεία P&C Development, με την προϋπόθεση ότι δεν θα εκκενωθεί το κτίριο.  Όμως, στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι αυτό είναι αδύνατο και ως εκ τούτου αποφασίστηκε ότι το κτίριο πρέπει να εκκενωθεί.
 
Τώρα αναζητάται νέο συμπληρωματικό κονδύλι από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας για τις δαπάνες μεταστέγασης του ΣτΕ. Όπως προαναφέρθηκε, παρά το γεγονός ότι το κτίριο του Αρσακείου είναι ιδιοκτησίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει -όχι μόνο την καταβολής αντίστοιχου μισθώματος αλλά και το κόστος συντήρησης του κτιρίου.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν στην περίπτωση του Αρσακείου συμφωνήθηκε ότι μετά την ολοκλήρωση των επισκευών θα γίνει μείωση του μισθώματος διότι κατά κοινή ομολογία με τα χρήματα των μισθωμάτων των 31 ετών και των μελλοντικών, συν τα ποσά των χρηματοδοτήσεων, θα είχε κατασκευαστεί νέο δικαστικό μέγαρο και μάλιστα ιδιοκτησίας του Δημοσίου.


 
NEWSLETTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού μας
6944 585 396
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr
Dimitris Anastasopoulos


Μαρία Πιτσάκη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6974 416 362
m.pitsaki@xenakis-pitsaki.gr


© 2023
ΜεΤοΔικηγόρο
Δημήτρης Αναστασόπουλος