Ενημερωτικό Σημείωμα για Ετήσια Έκθεση Συνηγόρου του Πολίτη έτους 2023

23-04-2024 07:35

                                                   Ενημερωτικό Σημείωμα
                           Ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2023


Το 2023, το πολιτικό, γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, υπήρξε, για μακρά διαστήματα, ιδιαίτερα ασταθές, ενίοτε και ζοφερό. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και οι εμφύλιες συρράξεις στη Λιβύη, οι νέες εστίες γεωπολιτικής αστάθειας και ανθρωπιστικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, η εντεινόμενη πληθωριστική κρίση στην Ευρώπη και, ιδίως, στην Ελλάδα, οι διαδοχικές συντριπτικές τραγωδίες, το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, οι καταστροφικές πλημμύρες, η τραγωδία του ναυαγίου ανοικτά της Πύλου, καθόρισαν το πλαίσιο σε εθνικό και περιφερειακό/διεθνές επίπεδο και στιγμάτισαν το 2023.

Στο πλαίσιο της κύριας δραστηριότητάς του, o Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορές και διαμεσολάβησε σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών τρίτων χωρών, του δικαιώματος των μαθητών για πρόσβαση στην εκπαίδευση, του περιβάλλοντος, φυσικού και πολιτιστικού, με ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος και ανάπτυξης, τα δικαιώματα των φορολογούμενων, των ασφαλισμένων, των εργαζόμενων και των ανέργων, καθώς και των ατόμων με αναπηρία, και εντόπισε δυσλειτουργίες και ελλείψεις που ανακύπτουν σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης.

Κατά το έτος 2023 υποβλήθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη 13.552 αναφορές. Ο μειωμένος σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα έτη αριθμός νέων αναφορών οφείλεται τόσο στην αποκλιμάκωση των συνεπειών της πανδημίας που προκάλεσε η ασθένεια Covid-19, όσο και σε βελτιώσεις στον τομέα της επικοινωνίας των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αναφορών που υποβλήθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη κατά το έτος 2023 κινείται στον μέσο όρο των αναφορών που υποβάλλονται στην Αρχή διαχρονικά, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι οι πολίτες εμπιστεύονται σταθερά τον Συνήγορο του Πολίτη για τη διευθέτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με τη Διοίκηση.

Από τις αναφορές, για τις οποίες διαπιστώθηκε κακοδιοίκηση και υπήρξε διαμεσολάβηση, επιλύθηκε θετικά για τους αναφερόμενους πολίτες με ενέργειες της Αρχής η μεγάλη πλειοψηφία των αναφορών, σε ποσοστό 71%. Αντιθέτως, για ένα ποσοστό 18% των αναφορών, δεν ήταν δυνατή η επίλυση των αντίστοιχων υποθέσεων, για λόγους που οφείλονται είτε σε άρνηση της Διοίκησης να ακολουθήσει τις υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη, είτε σε νομοθετικά κενά ή σε οργανωτικές δυσλειτουργίες. 

Το 2023 σηματοδότησε όμως και τη συμπλήρωση 25 χρόνων λειτουργίας της Αρχής. Αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, ο Συνήγορος του Πολίτη διοργάνωσε το 2023 σειρά δημοσίων εκδηλώσεων, αλλά και συναντήσεων εργασίας με δημόσιες υπηρεσίες και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, ενισχύοντας την εξωστρέφειά του και, παράλληλα, αναβαθμίζοντας τη συνεργασία του, τόσο με τις διοικητικές δομές, όσο και με τους κοινωνικούς εταίρους.

Πρωτίστως όμως, στο πλαίσιο αυτό, πέτυχε μία σημαντική οργανική διάρθρωση, με την εγκατάσταση και λειτουργία γραφείου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει μια δεύτερη βάση για το σύνολο των δράσεων του Συνηγόρου σε όλη τη βόρεια Ελλάδα. 

 

Συννημένη βρίσκεται η Ετήσια Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής.


Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Ετήσια Έκθεση
Ενημέρωση: 23-04-2024 00:34 - Μέγεθος: 7.19 MB


 
NEWSLETTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού μας
6944 585 396
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr
Dimitris Anastasopoulos


Έλενα Γκερέκου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6936 386 433
elenagkerekou@gmail.com


Μαρία Πιτσάκη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6974 416 362
m.pitsaki@xenakis-pitsaki.gr


© 2023
ΜεΤοΔικηγόρο
Δημήτρης Αναστασόπουλος