Δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση για τη ρύθμιση των λεπτομερειών μεταφοράς της δικαστικής ύλης σε δικηγόρους

10-05-2024 14:19

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπ' αριθμ. 33305/09.05.2024 Υπουργική απόφαση του Υπουργού Διακιοσύνης με τίτλο: "Καθορισμός των προϋποθέσεων εγγραφής των δικηγόρων στους ειδικούς καταλόγους του εβδόμου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 208, της παρ. 1 του άρθρου 787 και της παρ. 2 του άρθρου 819 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του ύψους της αποζημίωσης των δικηγόρων στις ως άνω περιπτώσεις, του τρόπου, του χρόνου και των λοιπών όρων καταβολής της, και κάθε άλλης λεπτομέρειας".

Η απόφαση απαρτίζεται από έξι άρθρα, όπου στο πρώτο προβλέπονται οι προϋποθέσεις εγγραφής στον κατάλογο, στο δεύτερο τα ειδικά σεμινάρια επιμόρφωσης, στο τρίτο τον τρόπο κατάρτισης των καταλόγων, στο τέταρτο τον τρόπο λειτουργίας των καταλόγων, στο πέμπτο την αποζημίωση των δικηγόρων και στο έκτο την έναρξη ισχύος. 

Αναφορικά με τα προσόντα εγγραφής δικαίωμα προς τούτο στους καταλόγους της παρ. 1 έχουν δικηγόροι που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:


(α) είναι μέλη του οικείου δικηγορικού συλλόγου,

(β) έχουν τακτοποιήσει το σύνολο των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς τον Δικηγορικό Σύλλογο στον οποίο ανήκουν,

(γ) δεν τους έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή εκτός από την ποινή της επίπληξης,

(δ) έχουν συμπληρώσει τον κατά την παρ. 3 του παρόντος άρθρου προβλεπόμενο για κάθε κα-τηγορία ελάχιστο χρόνο δικηγορικής υπηρεσίας,

(ε) έχουν λάβει πιστοποιητικό πραγματικής παρακολούθησης των ειδικών σεμιναρίων επιμόρφωσης κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στο άρθρο 2 της παρούσας και

(στ) δεν έχουν λόγω υποτροπής και μη έκδοσης της πράξης ή μη επεξεργασίας του φακέλου εντός των νομίμων προθεσμιών, διαγραφεί από οποιονδήποτε από τους τρεις (3) καταλόγους.


Ο ελάχιστος χρόνος δικηγορικής υπηρεσίας για την εγγραφή στον κατάλογο του άρθρου 819 παρ. 2 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι τρία (3) έτη, για την εγγραφή στον κατάλογο του άρθρου 208 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δύο (2) έτη και για την εγγραφή στον κατάλογο του άρθρου 787 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ένα (1) έτος δικηγορίας. Ο ελάχιστος χρόνος δικηγορικής υπηρεσίας πρέπει να έχει συμπληρωθεί κατά την υποβολή της αίτησης στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο.

 

Τέλος, αναφορικά με την αμοιβή για κάθε πράξη η αποζημίωση θα ανέρχεται σε 120,00 ευρώ στην περίπτωση επεξεργασίας φακέλου κατά το άρθρο 787 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σε 160,00 ευρώ στην περίπτωση έκδοσης πράξης εγγραφής ή εξάλειψης προσημείωσης υποθήκης κατά το άρθρο 208 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και 200,00 ευρώ στην περίπτωση έκδοσης πράξης που διατάσσει την χορήγηση πιστοποιητικού κληρονομητηρίου, σύμφωνα με το άρθρο 819 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η αποζημίωση απαλλάσσεται φορολογικών κρατήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων και δεν επιβαρύνεται με φόρο προστιθέμενης αξίας.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να ανατρέξετε στο επισυναπτόμενο ΦΕΚ.


Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF ΦΕΚ 2706/Β/09.05.2024
Ενημέρωση: 10-05-2024 14:19 - Μέγεθος: 138.78 KB


 
NEWSLETTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού μας
6944 585 396
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr
Dimitris Anastasopoulos


Μαρία Πιτσάκη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6974 416 362
m.pitsaki@xenakis-pitsaki.gr


© 2023
ΜεΤοΔικηγόρο
Δημήτρης Αναστασόπουλος