ΑΠΔΠΧ: Επιβολή προστίμου και εντολή συμμόρφωσης σε Ευρωβουλευτή και στο Υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν διαρροής αρχείου προσωπικών δεδομένων αποδήμων

27-05-2024 23:37

Υπόθεση Ασημακοπούλου - Απόφαση της ΑΠΔΠΧ

Ιστορικό:

236 καταγγελίες από Έλληνες του εξωτερικού κατά της κας. Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου για αζήτητη πολιτική επικοινωνία μέσω email.

66 καταγγελίες κατά του Υπουργείου Εσωτερικών για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων λόγω διαρροής των email προς την Ευρωβουλευτή.

Ενέργειες της ΑΠΔΠΧ:

Η ΑΠΔΠΧ απέστειλε έγγραφο στην κ. Ασημακοπούλου ζητώντας εξηγήσεις για την πηγή των διευθύνσεων email, τη νομική βάση επεξεργασίας και τη διαφάνεια της επεξεργασίας.

Παράλληλα, απέστειλε έγγραφο στο Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας στοιχεία για τους αποδέκτες των εκλογικών καταλόγων και τις διαδικασίες διαχείρισης των δεδομένων.

Διεξήχθη επιτόπιος έλεγχος στα γραφεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ευρήματα:

Η Ευρωβουλευτής απέστειλε μαζικά email σε 25.538 διευθύνσεις, εκ των οποίων οι 25.462 υπήρχαν στους εκλογικούς καταλόγους αποδήμων για τις εκλογές του Ιουνίου 2023.

Η κ. Ασημακοπούλου υπέβαλε στοιχεία που έδειξαν ότι τα εν λόγω δεδομένα της παρασχέθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία μέσω του Γραμματέα Αποδήμων Νίκου Θεοδωρόπουλου.

Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Θεοδωρόπουλος επιβεβαίωσαν τη διακίνηση των εκλογικών καταλόγων μέσω WhatsApp, αναφέροντας ότι τα στοιχεία προήλθαν από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Αποφάσεις της ΑΠΔΠΧ:

Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων από την κ. Ασημακοπούλου δεν είχε νόμιμη βάση (υπέρτερο έννομο συμφέρον των αποδεκτών - Άρθρο 6 παρ. 1 στοιχ. στ' σε συνδυασμό με ΚΓ 1/2023). Επιπλέον, η κα. Ασημακοπούλου δεν παρείχε κατάλληλη ενημέρωση, βάσει του άρθρου 14 ΓΚΠΔ). Ως εκ τούτου παραβίασε την αρχή της νομιμότητας, αντικειμενικότητας και διαφάνειας (άρθρο 5 παρ. 1 στοιχ. α΄ ΓΚΠΔ) .

Κύρωση: 40.000 ευρώ & διαταγή διαγραφής του συνόλου των δεδομένων των εκλογέων του εξωτερικού

Το Υπουργείο Εσωτερικών, μη εφαρμόζοντας τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα παραβίασε την αρχή της εμπιστευτικότητας και της ακεραιότητας (άρθρο 5 παρ. 1 στοιχ. στ'), παραβίασε τα προβλεπόμενα στ άρθρο 33 παρ. 3, 4 και 5 ΓΚΠΔ περί της διαχείρισης περιστατικών παραβίασης καθώς και των προβλεπόμενων στο άρθρο 30 ΓΚΠΔ περί τήρησης επικαιροποιημένων και αρχείων δραστηριοτήτων τα οποία αντιστοιχούν στις δραστηριότητες επεξεργασίας που διενεργεί.

Κύρωση: 400.000 ευρώ & εντολή ενεργειών συμμόρφωσης.

Η εν λόγω απόφαση -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το σκέλος της κας. Ασημακοπούλου - αλλάζει αλλάζει ριζικά όσα γνωρίζαμε σε σχέση με την πολιτική επικοινωνία και το πόσο αυστηρά αυτή πλέον αντιμετωπίζεται από την ΑΠΔΠΧ.

 

Επισυνάπτεται ολόκληρο το κείμενο της απόφασης

Πηγή: https://www.dpa.gr/


Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Απόφαση 16/2024
Ενημέρωση: 27-05-2024 23:37 - Μέγεθος: 1.26 MB


 
NEWSLETTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού μας
6944 585 396
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr
Dimitris Anastasopoulos


Μαρία Πιτσάκη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6974 416 362
m.pitsaki@xenakis-pitsaki.gr


© 2023
ΜεΤοΔικηγόρο
Δημήτρης Αναστασόπουλος