Ενημερωτικό σημείωμα της Περιφέρειας Αττικής για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

28-05-2024 07:53

Συνημμένο παρατίθεται απόσπασμα της Εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Αριθ. Εγκυκλίου: 30

ΘΕΜΑ: Διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναλογούν στην Ελλάδα της 9ης Ιουνίου 2024.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024 θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή των είκοσι ενός (21) μελών που εκπροσωπούν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μία εκ των βασικών αλλαγών στις προσεχείς ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι ο εκσυγχρονισμός του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών της χώρας με τη θέσπιση της δυνατότητας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο, σε εφαρμογή των διατάξεων του ν. 5083/2024 «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών» (Α΄ 12).

Στις ενότητες που ακολουθούν παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που διέπει τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ειδικότερα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπαγορεύεται από τις διατάξεις του νόμου 4255/2014 «Εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλες διατάξεις» (Α΄89) όπως ισχύει, του νόμου 2196/1994 «Κύρωση της 93/81/ΕΥΡΑΤΟΜ,Ε.Κ.Α.Χ.,Ε.Ο.Κ. απόφασης του Συμβουλίου της 1ης Φεβρουαρίου 1993 (…). άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στην Ελλάδα και δεν είναι Έλληνες πολίτες, 2 σε συμμόρφωση προς την 93/109/ΕΚ Οδηγία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τροποποίηση του Π.Δ.353/1993 και άλλες διατάξεις» (Α΄41), όπως ισχύει, και όπως τροποποιήθηκε με τα άρθρα 60 έως 66 του ν. 5102/2024 (Α΄55)».

Ιδιαίτερη μνεία επίσης γίνεται στις τελευταίες τροποποιήσεις του π.δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σ' ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (Α’ 57) με τους νόμους 4610/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» (Α’ 70) και 4648/2019 «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός Ελληνικής Επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας» (Α΄ 205).

Οι διατάξεις του π.δ. 26/2012 καθορίζουν, συνδυαστικά με τους προαναφερόμενους νόμους, το σύνολο της εκλογικής διαδικασίας. Το Υπουργείο Εσωτερικών φέροντας την κύρια ευθύνη για την οργάνωση και επιτυχή διεξαγωγή των εκλογών, παρέχει με την παρούσα εγκύκλιο το σύνολο των πληροφοριών και διευκρινίσεων προς όλες τις υπηρεσίες και τα όργανα που εμπλέκονται στη διενέργεια των εκλογών, με στόχο την υποβοήθηση και εκπλήρωση του έργου τους. Στις ενότητες που ακολουθούν καταγράφονται οι σημαντικότερες ρυθμίσεις του θεσμικού πλαισίου και τα βασικά στάδια της προπαρασκευαστικής διαδικασίας των εκλογών για την ανάδειξη των είκοσι ενός μελών (21) που εκπροσωπούν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ενώ παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για την πιστή εφαρμογή τους.

Σκοπός της παρούσας εγκυκλίου είναι να παρέχει σε όλες τις εμπλεκόμενες αρχές και υπηρεσίες τις βασικές πληροφορίες που αφορούν στη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, ενώ για ειδικότερα θέματα έχουν εκδοθεί αναλυτικές εγκύκλιοι της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, στη διαδρομή: https://www.ypes.gr/ekloges/ekloges-gia-to-europaiko-koinoboulio

Το περιεχόμενο της εγκυκλίου χωρίζεται σε τρία μέρη:

Στο πρώτο μέρος παρέχονται πληροφορίες για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, για τον αριθμό των εκλεγομένων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναλογούν στην Ελλάδα, καθώς και για το δικαίωμα του εκλέγειν.

Στο δεύτερο μέρος, που αφορά στις προπαρασκευαστικές ενέργειες, προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες και οι ενέργειες των κρατικών υπηρεσιών και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, μέχρι την προηγούμενη ημέρα της ψηφοφορίας.

Στο τρίτο μέρος επισημαίνονται τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, όπως λ.χ. ο τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος και η εξαγωγή και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών. Σημειώνεται ότι όπου παρακάτω αναφέρεται ο «Αντιπεριφερειάρχης», ειδικώς για την Περιφέρεια Αττικής νοείται ο Περιφερειάρχης Αττικής.

 

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο και επισυνάπτεται.

Πηγή: https://www.dsa.gr/


Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Ενημερωτικό Σημείωμα
Ενημέρωση: 27-05-2024 23:46 - Μέγεθος: 2.17 MB


 
NEWSLETTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού μας
6944 585 396
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr
Dimitris Anastasopoulos


Μαρία Πιτσάκη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6974 416 362
m.pitsaki@xenakis-pitsaki.gr


© 2023
ΜεΤοΔικηγόρο
Δημήτρης Αναστασόπουλος