Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική

12-06-2024 07:25

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις  για αναδρομικά ποσά που έλαβαν τη περίοδο 2015 – 2021 και εισέπραξαν το 2023. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση των συγκεκριμένων εισοδημάτων.

 

Τα ποσά που δηλώνονται αφορούν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, αγροτικές ενισχύσεις και θα πρέπει να δηλωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις στο έτος που αφορούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Πώς θα υπολογιστεί ο φόρος

Ο φόρος που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι θα υπολογιστεί με βάση τις κλίμακες του φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς που ίσχυαν τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά και αφού αφαιρεθεί τυχόν φόρος που παρακρατήθηκε με συντελεστή 20% κατά την πληρωμή των αναδρομικών. Όσον αφορά το φόρο που θα προκύψει θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025.

Σημειώνεται ότι με συμπληρωματική – τροποποιητική δήλωση δηλώνονται κάθε είδους καθαρές αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές, αποζημιώσεις, συντάξεις που καταβλήθηκαν αναδρομικά μέσα στο 2023 σε μισθωτούς και συνταξιούχους βάσει νόμου, απόφασης δικαστηρίου ή συλλογικής σύμβασης, καθώς και οι περιπτώσεις που χορηγούνται καθυστερημένα είτε συντάξεις είτε αναδρομικά από ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να ανατρέξετε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.naftemporiki.gr/



 
NEWSLETTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού μας
6944 585 396
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr
Dimitris Anastasopoulos


Μαρία Πιτσάκη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6974 416 362
m.pitsaki@xenakis-pitsaki.gr


© 2023
ΜεΤοΔικηγόρο
Δημήτρης Αναστασόπουλος