Cyber Europe 2024 – Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας σε ρόλο συντονιστή

27-06-2024 07:37

Στην 7η Πανευρωπαϊκή Άσκηση Αντιμετώπισης Κρίσεων στον Κυβερνοχώρο – «Cyber Europe 2024» που λαμβάνει χώρα από 19-20 Ιουνίου 2024 συμμετέχει η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας (ΕΑΚ). Η άσκηση, που αφορά στην κρίση στον ενεργειακό τομέα, διοργανώνεται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (ENISA) σε συνεργασία με τις Εθνικές Αρχές Κυβερνοασφάλειας (εθνικοί σχεδιαστές) των χωρών και αρμόδιους φορείς της ΕΕ, στοχεύοντας να αναδείξει το βαθμό ετοιμότητας έναντι των απειλών στον κυβερνοχώρο.

Συντονιστικό όργανο για τη χώρα μας είναι η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τη Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ (CSIRT), το Εθνικό CERT και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ.

Καθώς οι ενεργειακές υποδομές είναι ζωτικής σημασίας για τις σύγχρονες οικονομίες, αποτελούν παράλληλα ελκυστικό στόχο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. ** ** Στο πλαίσιο αυτό, τα σενάρια της Cyber Europe 2024 βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία επεξεργάστηκαν και σχεδίασαν επαγγελματίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας από την Ευρώπη σε συνεργασία με στελέχη των Εθνικών Αρχών Κυβερνοασφάλειας.

Επισημαίνεται ότι η Cyber Europe 2024 παρέχει τη δυνατότητα σε ειδικούς να αναλύσουν προηγμένα τεχνικά περιστατικά ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, αποκτώντας πρακτική εμπειρία στην αντιμετώπιση προκλήσεων αιχμής. Οι συμμετέχοντες/παίκτες προέρχονται από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα δίκτυο ειδικών αποκομίζοντας τεχνογνωσία από άλλα οικοσυστήματα στην ΕΕ.

Η ΕΑΚ είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή της άσκησης στην Ελλάδα και συνεργάζεται με το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Στόχος είναι να τηρηθούν οι διαδικασίες εντός της δημόσιας διοίκησης και να δοκιμαστεί η συνεργασία μεταξύ αυτής και των επιχειρήσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Περί τους 1000 εκπροσώπους από τη δημόσια διοίκηση και τη βιομηχανία της ΕΕ έχουν συμμετάσχει, τα τελευταία χρόνια, στις ασκήσεις.

Μετά το πέρας της άσκησης, η ΕΑΚ θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων καθώς και από κοινού με τους συμμετέχοντες σε εθνική ανάλυση αυτών και των ευρημάτων.

Η Cyber Europe 2024 αποτελεί άσκηση ορόσημο, καθώς στοχεύει στην ενίσχυση, ετοιμότητα και απόκριση της Ευρώπης στις μελλοντικές προκλήσεις στον κυβερνοχώρο.

 

 

Πηγή: https://mindigital.gr/



 
NEWSLETTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού μας
6944 585 396
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr
Dimitris Anastasopoulos


Έλενα Γκερέκου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6936 386 433
elenagkerekou@gmail.com


Μαρία Πιτσάκη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6974 416 362
m.pitsaki@xenakis-pitsaki.gr


© 2023
ΜεΤοΔικηγόρο
Δημήτρης Αναστασόπουλος