Διάταξη για την πάταξη της φοροδιαφυγής εισάγει η Κυβέρνηση με την υποχρέωση χρήσης POS

18-07-2024 10:51

Στο μικροσκόπιο της Κυβέρνησης μπαίνουν οι επαγγελματίες Ταξί, οι πωλητές σε λαϊκές αγορές, οι τουριστικές επιχειρήσεις και άλλοι κλάδοι στους οποίους το POS στατιστικά ….. «αγνοείται». Ειδική διάταξη κατατέθηκε στη Βουλή βάσει της οποίας ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα μπορεί να ορίζει συγκεκριμένη λίστα επαγγελματικών κατηγοριών (ΚΑΔ) που θα πρέπει να φέρουν ειδικό σήμα ότι δέχονται πληρωμές μέσω POS, ενώ θα αναγράφεται και τηλέφωνο καταγγελιών για όσους δε συμμορφώνονται προς την υποχρέωση αυτή!

Μετά την ψήφιση της διάταξης αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που σύμφωνα με πληροφορίες θα υποχρεώνει, σε πρώτο στάδιο, τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελματιών να φέρουν το ειδικό σήμα πληρωμής.

Η λίστα αυτή θα ανανεώνεται ανάλογα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στην αγορά. Εξάλλου η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται για σαρωτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις για το αν παρέχουν την δυνατότητα πληρωμής με POS και αν τα μηχανήματα πληρωμών είναι διασυνδεδεμένα με τις ταμειακές μηχανές με εξαίρεση τις περιπτώσεις που έχουν πάρει παράταση έως τον Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, η επίμαχη νομοθετική διάταξη για την ειδική σήμανση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ενσωμάτωση του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151» ορίζει ότι «παρέχεται η δυνατότητα στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να προσδιορίσει ειδικές δραστηριότητες, στις οποίες παρατηρείται φοροδιαφυγή μέσω της αποφυγής πληρωμής με κάρτα, και γι’ αυτές να ορίσει ειδικό τύπο σήμανσης, με τον οποίο οι επαγγελματίες στα ελληνικά και στα αγγλικά θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη δυνατότητά τους να δέχονται πληρωμές μέσω POS και θα παρέχουν και τηλέφωνο για σχετικές καταγγελίες. Σε όσους παραλείπουν αυτή την υποχρέωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ ή από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή».

Τέλος σύμφωνα με την ψηφιζόμενη διάταξη, το ύψος του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου θα μειώνεται στο ήμισυ εάν ο υπόχρεος προβεί σε καταβολή του προστίμου εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης από την αρμόδια διοικητική αρχή. Εάν, ωστόσο, το πρόστιμο επιβληθεί από την ΑΑΔΕ τότε η μείωση του επέρχεται εφόσον ο υπόχρεος προβεί σε καταβολή του προστίμου εντός 60 ημερών από την κοινοποίηση.



 
NEWSLETTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού μας
6944 585 396
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr
Dimitris Anastasopoulos


Έλενα Γκερέκου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6936 386 433
elenagkerekou@gmail.com


Μαρία Πιτσάκη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6974 416 362
m.pitsaki@xenakis-pitsaki.gr


© 2023
ΜεΤοΔικηγόρο
Δημήτρης Αναστασόπουλος