Η χώρα μας, με την ψήφιση του ν. 3089/2002, καινοτόμησε, εισαγάγοντας, εκτός από την κλασική μορφή τεχνητής γονιμοποίησης (εξωσωματική) και άλλες μορφές ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η μεταθανάτια γονιμοποίηση και η παρένθετη μητρότητα, ενώ με το ν. 3305/2005, καθόρισε τον τρόπο εφαρμογής των ανωτέρω μεθόδων.
Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθ. 2, 3 και 9, 4, 13 του ν. 3305/2005 και 1458 ΑΚ συνάγεται ότι παρένθετη μητρότητα καλείται η μέθοδος τεχνητής αναπαραγωγής, κατ’εφαρμογή της οποίας, μία γυναίκα κυοφορεί και γεννά- ύστερα από εξωσωματική γονιμοποίηση και μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων ξένων προς την ίδια- για λογαριασμό μιας άλλης γυναίκας, η οποία επιθυμεί να αποκτήσει παιδί, αλλά αδυνατεί να κυοφορήσει για ιατρικούς λόγους. Η ιατρική υποβοήθηση δεν είναι επιτρεπτή όταν γίνεται για άλλους λόγους.
Η διαδικασία επιτρέπεται μετά από δικαστική άδεια, που χορηγείται μετά από αίτηση της γυναίκας που θέλει να αποκτήσει παιδί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της κατοικίας της (Διαδικασία Εκουσίας Δικαιοδοσίας). Η άδεια παρέχεται πριν από τη μεταφορά των ωαρίων και εφόσον αποδειχθεί ότι πληρούνται οι κατωτέρω προυποθέσεις:
Η αιτούσα δεν έχει υπερβεί το 50στό έτος της ηλικίας της. Ωστόσο, υπάρχει πλούσια νομολογία, που παρακάμπτει το όριο ηλικίας, προτάσσοντας το δικαίωμα στην αναπαραγωγή, το οποίο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο ως έκφανση του δικαιώματος της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (Ενδεικτικά: 398/2018 ΠΠρΠατρ, 4/2018 ΠΠρΣερρών).
Τα ωάρια που θα γονιμοποιηθούν θα πρέπει να μην ανήκουν στην παρένθετη μητέρα. Σε ό,τι αφορά τη συγγένεια που δημιουργείται από την εφαρμογή της ανωτέρω μεθόδου ιατρικής υποβοήθησης της αναπαραγωγής, μητέρα του τέκνου που θα γεννηθεί, τεκμαίρεται αυτή, η οποία επιθυμεί αλλά αδυνατεί να κυοφορήσει (1464 ΑΚ). Τέλος, και η συγγένεια του τέκνου με τον πατέρα ιδρύεται στις περιπτώσεις αυτές αναλόγως.
ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΓΚΡΙΕΛΑ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ
6944 585 396 | |
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr | |
Dimitris Anastasopoulos |