Αθήνα 9,84: Δ. Αναστασόπουλος: Στη διεθνή κοινότητα η νομική κατοχύρωση του όρου “γυναικοκτονία” έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια

14-07-2021 13:04

«Στη διεθνή κοινότητα η νομική κατοχύρωση του όρου “γυναικοκτονία” έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, δεν βλέπω όμως πως μπορεί να αποτυπωθεί κάτι τέτοιο σε έναν ποινικό κώδικα» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στον Δημήτρη Κωστάκο, ο δικηγόρος και σύμβουλος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Αναστασόπουλος.

Τόνισε ωστόσο ότι «η συζήτηση και η θεσμοθέτηση του όρου, σε επίπεδο πρόληψης και ανάπτυξης θεσμών, σίγουρα συμβάλλει προς αυτή τη κατεύθυνση»

Υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξουν οι μηχανισμοί εκείνοι που να μπορούν οι γυναίκες, που δέχονται βία, να απευθύνονται. «Να υπάρχουν οι δικλείδες ασφαλείας και να μπορούν εγκαίρως να απευθυνθούν σε θεσμούς πρόνοιας της πολιτείας ώστε να προστατεύονται και να λαμβάνουν αμέσως την αναγκαία φροντίδα»

Αναφορικά με τα ελαφρυντικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κατ’ ομολογία δράστης του φονικού στα Γλυκά Νερά, ο κ Αναστασόπουλος είπε πως «κάθε κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να προβάλλει στο δικαστήριο κάποια ελαφρυντικά. Από εκεί και πέρα το δικαστήριο είναι αυτό που θα αποφασίσει αν θα τα δεχτεί ή όχι.

Σχετικά με την παραίτηση του συνηγόρου του κατηγορουμένου και κατά πόσο αυτή η εξέλιξη επηρεάζει τις διαδικασίες ανέφερε πως αυτό είναι κάτι σύνηθες «Δεν επηρεάζει καθόλου τη διαδικασία, ούτε εκπλήσσει τους νομικούς ,ούτε τους δικαστικούς κύκλους. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει ξανά και ξανά, μέχρι να εκδικαστεί μια υπόθεση»

Ακούστε το απόσπασμα εδώ

 
NEWSLETTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού μας
6944 585 396
d.anastasopoulos@metodikigoro.gr
Dimitris Anastasopoulos


Έλενα Γκερέκου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6936 386 433
elenagkerekou@gmail.com


Μαρία Πιτσάκη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας
6974 416 362
m.pitsaki@xenakis-pitsaki.gr


© 2023
ΜεΤοΔικηγόρο
Δημήτρης Αναστασόπουλος